Oh no: slecht nieuws voor prinses Kate

De jarenlange samenwerking komt tot een plotseling einde.

De vakantie zit er weer op, en de koninklijke agenda stroomt langzaam maar zeker weer vol voor Kate, prinses van Wales. Dit betekent dat er weer een hoop fijne outfitjes uit de kast getrokken moeten worden, maar één van Kates vaste labels heeft nu flinke veranderingen aangekondigd: Creative Director Sarah Burton vertrekt namelijk bij Alexander McQueen.

Exit Sarah

Het vertrek van Sarah komt als een flinke verrassing. Al ruim 26 jaar is ze namelijk één van de drijvende krachten achter Alexander McQueen. Vanaf 1997 zette zij zich in naast Lee Alexander McQueen, in 2000 kreeg ze de leiding over de damescollecties, en na McQueen’s tragische overlijden in 2010 nam Sarah de prestigieuze rol van Creative Director van hem over. Velen twijfelden destijds aan Sarah’s aanstelling: ze was natuurlijk de rechterhand van Lee McQueen, maar kon ze ook echt in zijn voetsporen volgen?

Iconische japon

En toen was daar opeens blozende bruid Kate Middleton.

kate bruiloft
Beeld: BrunoPress

In een prachtige creatie betrad zij de Westminster Abbey, die na maanden van speculaties (we hebben het immers over een toekomstige koningin) van Sarah’s hand bleek te zijn. Zelf noemde de ontwerpster het ontwerpproces een ‘experience of a lifetime’. 

Met de royal bruidsjurk wist Sarah in één klap alle skeptici te overtuigen. Zo werd ze in 2011 benoemd tot Designer of the Year bij de British Fashion Awards, werd in datzelfde jaar één van haar creaties gekozen tot Dress of the Year, en ontving ze in 2012 een ridderorde.

Succesformule

Over de jaren die volgden, bleek dat Sarah Burton een waardige opvolger was voor Lee McQueen. Strakke lijnen, oog voor detail, en vlijmscherpe pakken werden door Sarah voorzien van een vleugje romantiek en fantasie.

Romantische silhouetten en risqué cut-outs wisselen elkaar af, en het label maakt furore met z’n schijnbaar feilloze combinaties van lieflijk kant en stoer leer.

Beeld: NL Beeld

Beroemde klanten

Nu kun je nog zo’n fijn oog voor stijl hebben: het helpt natuurlijk als celebs en royals óók weglopen met je creaties. En ook in die hoek heeft Sarah Burton over de jaren een indrukwekkende schare fans opgebouwd. Natuurlijk herinneren we ons de Bad Romance video van Lady Gaga, waarin zij de inmiddels legendarische woorden ‘Walk, walk, fashion baby‘ sprak terwijl ze rond paradeerde in een outfit van het Britse modehuis. Ook op de rode loper blijven de kunstwerkjes van McQueen een favoriet onder celebs én andere prominenten.

Beeld: NL Beeld

Favoriet van Kate

En natuurlijk is daar prinses Catherine. Door de jaren heen heeft zij eindeloze outfits van het label gedragen, en we kunnen ons dan ook voorstellen dat het even slikken is voor de prinses om dit nieuws te horen. Je laat je immers niet twaalf jaar lang door dezelfde designer outfitjes aanmeten zonder een persoonlijke band te smeden, nietwaar?

Van glamoureuze looks op de rode loper tot zakelijke pakken en haar sprookjesachtige verjaarsportretten: Kates liefde voor het Britse modehuis is onmiskenbaar.

Beeld: NL Beeld

Daarnaast zijn er natuurlijk een hoop andere grote vragen. Gaat Sarah Burton vertrekken naar een ánder label? Start ze haar eigen modehuis? Wie zal haar opvolgen als Creative Director? De tijd zal het leren, maar één ding is zeker: wie in Sarah’s voetsporen wil volgen, moet van goeden huize komen.

Bron: Vogue, UFO No More, Sky News, BBC | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws