Koninklijk smullen: Royal Collection Trust deelt bijzonder recept

De chefs van wijlen Queen Elizabeth delen hun geheimen!

De Britten zijn gek op hun thee, dat weten we allemaal. En als we héél eerlijk zijn, dan zijn wij ook altijd wel te porren voor een lekkere high tea. Mocht je liefde voor thee echter verder gaan dan puur het drankje, dan hebben we goed nieuws!

Royal Collection

Als koningshuis ken je een flinke geschiedenis. Tradities, ceremonies, erfstukken, kunstwerken, juwelen, en ga zo maar door – dat moet natuurlijk allemaal netjes bewaard worden! Hiervoor hebben de Windsors gelukkig de Royal Collection Trust.

Soms komen hier heel bijzondere stukken uit naar voren. En één van onze favoriete stukjes geschiedenis die de RCT af en toe deelt? Dat zijn de recepten uit de koninklijke keuken. Want men snapt: brunchen met de royals gaat verder dan een bammetje met kaas!

Zo publiceerden ze deze week het recept voor een klassieker uit de paleiskeukens: het zogenaamde tea bread. Deze lekkernij is net zozeer een brood als bijvoorbeeld bananenbrood, en heeft meer weg van een lekkere kruidcake. Zoet, fruitig, en met een extra dosis thee: dat klinkt goed, toch?

Dit heb je nodig:

  • 150 milliliter kokend water
  • 2 theezakjes Earl Grey
  • 120 gram zachte bruine suiker
  • 250 gram gedroogde vruchten (denk krenten, blanke rozijnen, gedroogde abrikozen, etc.)
  • 180 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel ground mixed spice (pumpkin spice-kruiden en speculaaskruiden zijn een goed verkrijgbaar alternatief)
  • 75 gram ei
  • Warme honing
  • 1 cakevorm

Zo maak je deze koninklijke klassieker:

  1. Giet het kokende water over de theezakjes en laat 10 minuten trekken.
  2. Haal de theezakjes uit het water, en voeg de suiker en gedroogde vruchten toe. Laat zo’n 12 uur weken.
  3. Verhit de oven voor op 180°C, vet de bakvorm in, en bekleed deze met bakpapier.
  4. Meng nu de bloem, bakpoeder, en kruiden in een grote kom.
  5. Voeg hier de eieren en het fruit aan toe, meng weer goed door elkaar.
  6. Schep het mengsel voorzicht in de cakevorm.
  7. Plaats in het midden van de oven en bak zo’n dertig minuten, of tot de cake een goudbruine kleur heeft gekregen.
  8. Haal de cake uit de oven als deze bíjna klaar is, en bestrijk deze rijkelijk met de warme honing. Zet vervolgens je Tea Bread nog even terug in de oven, en bak deze nog eens tien minuten tot-ie glanst.

Tast toe!

Royal Teas

Dat velen graag eens (letterlijk) zouden proeven van thee zoals de Windsors, is wel duidelijk. De RCT heeft namelijk een volledig boek uitgebracht waar verschillende van deze smakelijke recepten in terug te vinden zijn: Royal Teas! Deze is geschreven door Mark Flanagan, lange tijd de persoonlijke chef van wijlen Queen Elizabeth, en Kathryn Cuthbertson, de voormalig Royal Pastry Chef. Niet de minste namen, natuurlijk.

Misschien zit theedrinken mét de royals er dan niet in, maar theedrinken áls een royal moet zo wel goed komen!

Bron: Royal Collection Trust | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws