5 redenen om jouw trap op tijd te vervangen 

Wij hebben vijf belangrijke redenen voor je op een rijtje gezet.

Trappen zijn een uniek onderdeel in elk huis. Ze zorgen voor de verbinding tussen verschillende verdiepingen. Maar net als andere delen van je huis hebben trappen ook onderhoud en aandacht nodig. In dit blogartikel zullen we bespreken wanneer je trappen het beste kan vervangen, waarom dit belangrijk is en hoe je de en functionaliteit van je trappen kunt behouden. 

Waarom moeten trappen op tijd worden vervangen? 

Het vervangen van trappen kan is een belangrijke stap om de veiligheid en functionaliteit van je huis te behouden. Wij hebben de vijf belangrijke redenen voor jou op een rijtje gezet waarom je trappen op tijd moet vervangen: 

 1. Water- en vochtschade

Sommige trappen zijn vatbaarder voor water- en vochtschade dan andere. Vooral het materiaal hout is hier gevoelig voor. Houten trappen zijn vooral gevoelig voor waterlekken of vochtige omstandigheden. Als je merkt dat je traptreden zijn aangetast door water- of vochtschade, is het tijd om actie te ondernemen. 

 1. Krakende treden

Krakende treden zijn een veelvoorkomend probleem bij trappen, vooral in oudere huizen. Dit kan duiden op structurele problemen, loszittende treden of versleten bevestigingen. Houd rekening met deze tekenen, want het is belangrijk dat je jouw trap op tijd vervangt.  

 1. Losse leuning

Een losse leuning kan gevaarlijke situaties veroorzaken, vooral als er ouderen of kinderen in huis zijn. Trappen moeten stevigheid bieden, zodat iedereen die ze gebruikt veiligheid geboden is. Bij Stairlux denken ze met jou mee en kunnen veiligheidsvoorzieningen in de exclusieve houten trappen worden afgewerkt. 

 1. Losse newel post

De newelpost is het verticale ondersteunende element van een trap dat zich bevindt aan het begin of het einde van een trapleuning. Als deze los zit, kan dit zorgen voor verlies van stabiliteit in je trap.   

 1. Voldoen aan functionele vereisten

Elke trap moet voldoen aan bepaalde functionele vereisten om veilig en bruikbaar te zijn. Zonder deze vereisten mag een trap niet geplaatst worden. De vereisten omvatten: 

 • Sterkte en stabiliteit 

Trappen moeten het gewicht van mensen kunnen dragen, evenals eventueel meubilair en apparatuur dat eroverheen zou kunnen worden vervoerd. 

 • Veiligheid in gebruik 

Trappen moeten zo ontworpen zijn dat ze veilig kunnen worden gebruikt, met antislip oppervlakken en juiste verlichting. 

 • Brandveiligheid 

Trappen moeten voldoen aan brandveiligheidsnormen om te zorgen voor een veilige evacuatie in geval van brand. 

 • Geluidsisolatie 

Trappen moeten geluidsisolerend zijn om geluidsoverlast in huis te minimaliseren. 

Hoe kan ik controleren of mijn trappen veilig zijn? 

Je kunt eenvoudige visuele inspecties uitvoeren om te controleren of je trappen veilig zijn: 

 • Controleer de uitlijning: Sta bovenaan de trap en kijk naar beneden. Zijn alle treden, inclusief het bovenste platform, gelijkmatig uitgelijnd? Als er treden zijn die niet correct zijn uitgelijnd, kunnen ze een valgevaar vormen. 
 • Controleer op losse onderdelen: Loop langs de trap en controleer of er loszittende treden, leuningen of newelposten zitten. Als dit het geval is, is het slim om hier aandachtig naar te kijken en eventueel actie te ondernemen. 

Wist je dat trappen meestal 13 treden hebben? 

Je hebt je misschien weleens afgevraagd waarom de meeste trappen 13 treden hebben. Dit heeft te maken met bouwvoorschriften en veiligheidsnormen. De hoogte van elke trede is wettelijk gereguleerd om het risico op struikelen en vallen te minimaliseren. Bovendien zijn de verticale afstanden tussen verdiepingen meestal standaard vanwege de plafondhoogtes en de ondersteunende constructie van bovenliggende verdiepingen. Dit zorgt ervoor dat trappen vaak 13 tot 15 treden hebben. 

Maak vandaag nog een afspraak voor een nieuwe trap 

Wil je een nieuwe houten trap aanschaffen? Neem dan contact op met de experts van Stairlux. De experts uit Nunspeet helpen je graag verder met het vinden van jouw perfecte houten trap, die jarenlang mee gaat.  

 Beeld: Pexels

 

Laatste nieuws