Noors koningshuis deelt nieuw portret (bijna) volwassen prins

Kleine prinsjes worden groot!

Jawel: er is alwéér een next-gen royal jarig. Of uh, bíjna jarig, pardon. Komende zondag wordt de Noorse prins Sverre Magnus namelijk achttien jaar oud, en dat moet gevierd worden. Als jongere zoon van kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit zit een groots gala (zoals destijds voor zus Ingrid Alexandra) er niet in, maar een prachtig nieuw portret van de jonge prins kan er wél vanaf.

Volwassen prins

Na zijn vader en grote zus is prins Sverre Magnus de derde in lijn naar de Noorse troon, dus een toekomst als koning zit er naar alle waarschijnlijkheid niet in voor de (nu nog) zeventienjarige prins.

Vader Haakon deelde eerder dit jaar al dat zijn zoon ‘een eigen weg’ moet gaan vinden. “Het is Ingrid die de rol zal overnemen. Magnus zal waarschijnlijk betrokken zijn bij het een en ander, maar ik denk dat hij waarschijnlijk geen officiële rol of full-time functie zal hebbn. Dat is niet het plan. Dus hij moet iets gaan vinden wat hij wil doen in het leven.”

Net als onze prins Constantijn, die als broer van de vorst als ondernemer en zelfstandig adviseur werkzaam is, gaat Sverre Magnus dus geheel z’n eigen pad kunnen kiezen.

Portretfoto

Omdat hij geen directe troonopvolger is, wordt de verjaardag van Sverre Magnus deze week met beduidend minder bombarie gevierd. Vandaag deelde het Noorse hof wel een gloednieuwe portretfoto van de tienerprins. Want tja, het laatste officiële kiekje kwam alweer uit 2018 en de prins is flink gegroeid en veranderd sindsdien. Zeg nu zelf: dit kiekje van de dertienjarige Sverre is hartstikke koddig…

sverre magnus
Beeld: ©Julia Naglestad, Det kongelige hoff

…maar doet geen recht aan de jongvolwassen prins anno nu.

Beeld: ©Dusan Reljin, Det kongelige hoff

Familiefeestje

Waar zijn zus een groots galafeest mocht geven, moet Sverre het dit weekend verder doen met een feestelijke verjaardagsmaaltijd, die gehost wordt door grootouders koning Harald en koningin Sonja. Naar verluidt zal zijn oma daar een speech houden voor haar volwassen kleinzoon. Natuurlijk zijn onder meer zijn ouders en zus hierbij aanwezig, net als tante Märtha Louise, en groottante prinses Astrid.

Bovendien is dit ook hét uitgelezen moment voor de jonge prins om zich op z’n nobelst te laten zien, en dus zullen er ook verschillende vertegenwoordigers van jeugdorganisaties acte de présence geven, net als bij collega-prins Christians achttiende verjaardag eerder dit jaar. Zo wordt het toch nog een feestje met flink wat vorstelijke allure.

Bron: Royal Central, Kongehuset.no | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws