Zo zag de jarige Sverre Magnus eruit door de jaren heen

De kleine prins is officieel volwassen!

Eerder deze week deelde het Noorse hof al een gloednieuwe portretfoto van hun bijna-jarige prins Sverre Magnus, en vandaag is het dan zover: de jonge prins is officieel volwassen! De hoogste tijd voor een terugblik!

Volwassen prins

Als tweede kind van kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit, hoeft Sverre zich niet voor te bereiden op een toekomst als vorst. “Het is Ingrid die de rol zal overnemen”, vatte vaders eerder dit jaar al samen. Daarom mag de jonge prins lekker z’n eigen ding gaan doen de komende jaren. En dat Sverre Magnus niet bang is om van de gebaande paden af te wijken en te breken met de protocollen, weten we inmiddels wel.

Want tja, dít is waar de meeste mensen de jongeman van kennen:

Niet héél vorstelijk, zo’n dab op het paleisbalkon. Maar goed: we weten dat kleine prinsjes soms vol bijzondere streken zitten.

Al vanaf het allerprilste begin had Sverre een duidelijke eigen mening. Want die hele doop kalmpjes doormaken? Daar had hij geen zin in:

Sverre Magnus doop
Beeld: NL Beeld

Even lief poseren bij de kerstboom op mama’s arm ging eind dat jaar erop echter al een stuk beter.

Noorse royals kerstboom
Beeld: NL Beeld

En eerlijk is eerlijk: ook dat nette zwaaien naar de menigte…

noorse kinderen
Beeld: NL Beeld

…en poseren voor de camera’s met z’n ouders…

noorwegen
Beeld: NL Beeld

…of z’n halfbroer…

Sverre Magnus Marius Hoiby
Beeld: NL Beeld

…is helemaal goed gekomen.

En dat brengt ons natuurlijk bij dat vorstelijke kiekje bovenaan dit artikel, dat eerder deze week door het Noorse hof werd vrijgegeven. Naast deze foto en een feestelijke lunch staan er verder geen grote gala’s of vorstelijke feesten gepland voor de jongvolwassen royal. Vanmiddag wordt er wel in verjaarssferen geluncht met de familie en enkele vertegenwoordigers van Noorse jeugdorganisaties, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met het galafeest waarmee de achttiende verjaardag van z’n zus, prinses Ingrid Alexandra, werd gevierd.

Geen troon

Overigens had het niet veel gescheeld, of Sverre Magnus had wél een duidelijke plek in de troonopvolging gehad. Dat zit namelijk zo: tot het begin van de jaren ’90 hadden mannelijke erfgenamen namelijk voorrang in de troonopvolging. Dit werd toen afgeschaft voor de volgende generatie royals, waardoor prins Haakon nog wél voor prinses Märtha Louise in de rij naar de troon stond, maar zus Ingrid Alexandra niet hoefde te wijken voor haar jongere broertje.

En ach: een rol als vorst is ook niet alles, natuurlijk – en wij schatten zo in dat de prins weinig op zou hebben met alle vorstelijke regeltjes als troonopvolger. Wij zijn in elk geval reuze benieuwd wat Sverre Magnus de komende jaren gaat laten zien, maar voor nu rest ons te zeggen: gratulerer med dagen, hoogheid!

Bron: Royal Central, Kongehuset.no | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws