Maria Tailor en Tamara Elbaz blikken terug op ruzie én verzoening

'Na een paar discussies en misverstanden was het boek wat mij betreft dicht.'

Maria Tailor (40) en Tamara Elbaz (41) waren jarenlang onafscheidelijk, tot hun mysterieuze breuk acht jaar geleden. Sinds kort zijn ze weer on speaking terms én samen te zien in Videoland-serie Real Housewives of Amsterdam. “De persoonlijke ontwikkeling die we los van elkaar hebben doorgemaakt, heeft ons gevormd tot de vrouwen die we nu zijn.” Aan Beau Monde vertellen ze er alles over.

Brouillage

Stipt op tijd arriveren Tamara en Maria – op de redactie ook wel Tamaria genoemd – binnen enkele minuten van elkaar bij La Nostra Gigi: een heerlijk over the top seventies restaurant in de hoofdstad. Deze twee Real Housewives of Amsterdam zijn dus niet alleen hooggehakt, maar ook lekker punctueel. Ze begroeten elkaar hartelijk, alsof ze het niet pas net hebben bijgelegd na een pittige brouillage van acht jaar, waarin ze elkaar niet zagen of spraken.

“Heb je nog iets van Tamara gehoord?” vroegen we Maria, bij het fotograferen van haar garderobe in 2015, waarop ze verdrietig op haar lip beet. “Hebben jullie het nog steeds niet bijgelegd?” merkten we een paar maanden later met volle mond op, toen we de lunchtafel bij genereuze gastvrouw Tamara plunderden. “Nee,” zei ze, waarna ze wegkeek, in de hoop dat we niet zagen dat haar ogen wat vochtig werden.

Acht jaar lang kregen we – ondanks herhaaldelijk proberen, geloof ons – geen antwoord op een van de meest prangende Nederlandse showbizz-vragen:

Waarom kregen Maria en Tamara eigenlijk ruzie?

Maria verklapt: “We groeiden snel uit elkaar: ik was acht jaar geleden net moeder geworden van Amelle en stapte af van die ambitieuze businesstrein waar Tamara nog op zat. We hadden toen samen een kledingmerk, Tailor&Elbaz, en ik hoefde niet meer het meest succesvolle merk te worden. Niet bewust hoor, maar opeens was iets anders belangrijker. Moeder worden was altijd mijn grootste droom, en toen die uitkwam, wilde ik er vooral voor mijn gezin zijn. Werk kwam op de tweede plaats.”

Tamara vult aan: “In die tijd vroeg ik me ook af – nadat we een aantal jaren onafscheidelijk waren – heeft Maria mij nog wel nodig?” Ze legt uit dat ze ‘onzeker’ werd over de rol die zij in Maria’s leven speelde. Vervolgens stelt Maria voor om dan maar uit hun bedrijf te stappen, maar wat haar betreft hadden de twee beste vriendinnen kunnen blijven, deelt ze.

Voor Tamara lag dat anders. “Dat zag ik niet zo. Ik kan best radicaal zijn en na een paar discussies en misverstanden was het boek wat mij betreft dicht. Klaar en door.”

Pittig

Beide dames beamen meteen dat dit absoluut geen makkelijke beslissing was. “Maria was familie voor me en ik ben er lang verdrietig om geweest. Alsof mijn verkering uit was gegaan…”, deelt Tamara. Maria stelt op haar beurt dat zij Tamara ook erg gemist heeft – “Zeker in het begin” – maar dat het ‘gat’ bij haar sneller gevuld was. Uiteindelijk stellen beiden dat het ‘goed’ was dat het zo is gelopen.

“We waren soms toch wel erg pittig naar elkaar toe”, deelt Maria. “We hadden discussies over de stomste dingen: over make-up op foto’s en zo”, legt Tamara uit. “Nu denk ik: waar maakten we ons druk over. Maar ook: wat was het goed dat we afstand namen van elkaar. Zo konden we ons allebei – los van elkaar – ontwikkelen.”

Olijftak

Uiteindelijk duurt het dus járen voordat de twee het bijleggen. Maria deelt dat zij de eerste was die weer contact zocht: “Nadat ik in de media vernam dat Tamara’s relatie na elf jaar over was, heb ik haar spontaan een appje gestuurd: ‘Ik hoop dat het goed met je gaat en als je eens wilt praten, ben ik er voor je.’ Zoiets…”

Tamara legt uit dat zij aangenaam verrast was door het appje, maar niet meteen weer op de koffie hoefde bij haar voormalige bestie. Uiteindelijk moest er een derde housewife aan te pas komen om het duo weer bij elkaar te brengen: “Mijn omgeving was ook zo terughoudend, want die hebben me een jaar in de kreukels zien liggen na het beëindigen van de vriendschap. Maar toen kwam ik Kimmylien tegen. ‘Spreek gewoon eens met Maria af,’ zei ze. ‘Jullie hadden altijd zo’n mooie vriendschap en ook Maria is ouder geworden.’ Dus toen heb ik Maria geappt en ben op haar uitnodiging ingegaan.” Maria: “En dat was meteen weer als vanouds. Alsof we elkaar de week ervoor nog hadden gezien…”

“Dat geeft wel aan hoe diep het zit, dat we het zo weer konden oppakken”, vertelt Tamara. “Soms gaat er wel een steek door me heen, zo van: jammer dan ik die periode met haar kinderen heb gemist. Dat ik er toen Maria’s relatie uitging niet voor haar was. Maar nogmaals, de afstand is goed geweest. En het is wat het is.”

Dit artikel komt uit de decembereditie van Beau Monde. Hierin vertellen Tamara en Maria over hun hernieuwde vriendschap, de groepsdynamiek in Real Housewives, en blikken we vooruit op hun komende jaar. Vanaf morgen in de winkels!

Tekst: Agnes Hofman | Foto’s: Dario & Misja | Styling: Pascalle Swinkels | Visagie: By Meedo (Maria), Mifa Man (Tamara)

 

Laatste nieuws