De liefste uitspraken van prinses Beatrix over prins Claus

De liefde spatte ervan af!

Hoewel Beatrix haar privéleven altijd grotendeels beschermde voor de pers, heeft zij haar liefde voor prins Claus nooit onder stoelen of banken gestoken. Door de jaren heen heeft de prinses behoorlijk wat lieve, ontroerende uitspraken over haar man gedaan.

Gevoelig

Op 10 maart 1966 gaf prinses Beatrix haar jawoord aan prins Claus van Amsberg. Net zoals bij vele andere royal stellen, lag dit huwelijk destijds nogal gevoelig. Claus was namelijk van Duitse afkomst, en Nederland ontplofte zo’n beetje toen bleek dat hij weliswaar geen oorlogsmisdaden had begaan, maar wel bij de Hitlerjugend en de Wehrmacht had gediend. Beatrix was echter verliefd, het was wederzijds en geen van beiden was van plan van de omstreden relatie af te zien. Hun prille liefde was de start van een prachtig huwelijk.

Beeld: NL Beeld

Liefdevolle uitspraken

Tijdens haar inhuldiging in 1980 sprak Beatrix haar dankbaarheid voor Claus al uit. “Ik besef me hoe gelukkig ik ben dat naast mij mijn man staat, die mij steunt, aanvult en corrigeert.”

Ter ere van haar vijftigste verjaardag gaf Beatrix een opvallend openhartig interview, waarin ze vertelde het belangrijk te vinden om quality time met ‘haar’ Claus te spenderen. “We hebben dat ook vanaf het begin heel erg belangrijk gevonden in ons huwelijk”, aldus Bea. “Omdat je beiden natuurlijk actief bent en veel verschillende dingen doet; dat er altijd tijd voor ons samen zou zijn en voor ons gezin.”

Beeld: NL Beeld

Aan journalist Hella Haagse vertelde Beatrix dat zij en Claus elkaar goed aanvulden. “Hij is degene die mij, laten we zeggen ook coacht. Hij neemt de leiding, geeft mij vaak goede adviezen, denkt ook heel erg goed na over de inhoud van mijn werk en helpt me daar enorm bij. Je moet het samen doen. Ik geloof niet dat dit een taak is die je alleen kunt doen. Ik ben dus erg gelukkig dat ik mijn leven deel met iemand die bereid is dit ook op zich te nemen.”

Beatrix en Claus hebben, zoals we allemaal weten, samen ook minder fijne tijden beleefd. In de jaren tachtig werd Claus behandeld voor een ernstige depressie. Hoewel dit zeer ongebruikelijk was voor die tijd, werd heel Nederland op de hoogte gesteld van zijn psychische ziekte, die de prins zelf ‘zielenpijn’ noemde. Het was een baanbrekend moment voor het taboe op dergelijke onderwerpen. Ook Beatrix was honderd procent voor deze openheid. “Als je er samen doorheen komt, kan het ook zeer verrijkend zijn. Je bent ook meer aanspreekbaar voor mensen die eveneens veel verdriet hebben en ook moeilijke tijden meemaken.”

Claus

Beatrix heeft haar liefde voor haar man nooit verbloemd, maar andersom heeft Claus ook en public de nodige liefdevolle woorden over Bea gesproken. “Zonder mijn vrouw zoals ze is, had ik het nooit gehaald. Had ik het als het ware nooit overleefd”, sprak hij openhartig tijdens een interview ter ere van zijn zestigste verjaardag. Drie jaar voor zijn overlijden, in 1999, bedankte hij zijn vrouw nog eens tijdens de uitreiking van de Prins Claus-prijs dat jaar. “Ik ben zo gelukkig. Ik heb zo veel aan je te danken. Het is fantastisch. Dank je, Beatrix.”

Beeld: NL Beeld

Het is ongelooflijk jammer dat Beatrix en Claus niet meer jaren samen hebben kunnen doorbrengen. Deze uitspraken zijn het bewijs dat de twee de ware liefde in elkaar hebben gevonden!

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws