Dít is de betekenis van de naam van prinses Margriet

Een naam met een prachtige betekenis voor het vaderlands verzet.

Op 19 januari 1943 is de derde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard geboren: de kleine prinses Margriet. Ze wordt geboren in Ottawa, Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog. De naam van het kleine meisje heeft dan ook een mooie betekenis voor deze periode.

Tweede Wereldoorlog

Wanneer de Tweede Wereldoorlog begint, vluchten koningin Wilhelmina en het gezin van prinses Juliana naar Engeland. Omdat het ook daar niet veilig blijkt te zijn, vlucht Juliana met haar dochters prinses Beatrix en prinses Irene naar Canada. Ze verblijven inmiddels drie jaar in Canada wanneer Juliana bevalt van haar derde dochter in het Civic Hospital in Ottowa, de hoofdstad van Canada. Deze derde en één na laatste dochter krijgt een toepasselijke naam voor de periode waarin ze zich bevinden, namelijk: Margriet Francisca.

Betekenis naam

De naam van de kleine prinses is bewust gekozen, het wordt namelijk gekozen uit respect voor het vaderlands verzet. Volgens auteur Marsman in het boek ‘Haar werk ging door‘ uit 1948, waren de Margrieten het laatste wat de koningin van Nederland zag toen zij in de Meidagen Nederland verliet. De bloem volgt tijdens de oorlog als het symbool van het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetter.

Symbool Nederlands verzet

Ook koningin Wilhelmina zorgt ervoor dat de Margriet symbool komt te staan voor het Nederlandse verzet. Marsman schreef in het boek: “Toen zij (koningin Wilhelmina, red.) in de zomer 1942 Amerika betrad, droeg zij een witte bloem en vele Nederlanders volgden haar voorbeeld.” Marsman vervolgd: “Vooral in Amerika en Canada, minder in Engeland, omdat daar de bloementeelt als luxe, zeer beperkt was.” Van haar oma krijgt prinses Margriet een broche in de vorm van een margriet. De blaadjes zijn van diamanten en het hart bestaat uit een parel. Uiteindelijk wordt de witte bloem ook het symbool van de Stichting 1940-1945.

Gezin van Margriet

Na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog verhuisde Juliana met haar dochters op 2 augustus 1945 naar Nederland. Dit was voor Margriet de eerste keer in Nederland. Het gezin ging wonen op Paleis Soestdijk in Baarn. Tijdens haar studie ontmoette Margriet haar man, Pieter van Vollenhoven. Op 10 januari 1967 trouwde het stel en kregen niet veel later vier zoons. Tegenwoordig mag de prinses zich dan oma noemen van maar liefst elf kleinkinderen. Een gezellige boel, als je het ons vraagt!

Bron: Blauw Bloed, Koninklijk Huis | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws