Koningin Letizia wuift deze jarenlange traditie vaarwel

Go letiz!

Onze eigen Oranjes kennen heus tradities, maar landen om ons heen spannen toch wel de kroon. Het is dan ook niet gebruikelijk als er een keer met een ingeworteld gebruik gebroken wordt. Koningin Letizia van Spanje waagde onlangs de sprong en doet daar een jarenlange royal traditie teniet.

Tradities

De laatste tijd worden tradities niet heel nauw meer genomen in het Spaanse koningshuis. Zo wordt er op dit moment gekeken naar de regels voor de adelstand, wat betekent dat het vanaf nu wel mogelijk is dat er een vrouw op de troon komt. Met dochters Leonor en Sofía leek de kans op een mannelijke erfgenaam echter van de baan, en tja. Die wetswijziging is vervolgens ergens bij een Spaanse ambtenaar op een grote stapel terechtgekomen, en erg veel haast hebben de Spanjaarden voorlopig niet met het doorvoeren van de wetswijziging.

Eerste vrouw

Letizia zet echter wel vaart achter een door haar nieuw ingevoerde regel. Ze heeft namelijk een vrouw als hoofd van het secretariaat van de koningin aangenomen. María Dolores Ocaña Madrid, een staatsadvocaat, is aangenomen als rechterhand van koningin Letizia. Daarmee is ze de eerste vrouw ooit die deze functie bekleed. María is momenteel hoofdadvocaat bij het ministerie van Onderwijs en zal José Manuel Zuleta, hertog van Abrantes, vervangen, die deze functie de afgelopen tien jaar heeft vervuld. María’s benoeming begint officieel op 30 april.

Staatsbezoek

Volgende week komen Letizia en Felipe naar Nederland toe voor een staatsbanket. Ze zullen daar dineren met koningin Máxima, koning Willem-Alexander én kroonprinses Amalia. Het is de eerste keer voor Amalia dat ze bij een officieel staatsbezoek aanwezig mag zijn. Het staatsbanket is op 17 april in Koninklijk Paleis Amsterdam, in de Burgerzaal die voor de gelegenheid speciaal versierd wordt met Nederlandse bloemen. Wij zijn nu al benieuwd naar de foto’s!

Bron: Nouveau | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws