Huh? Het middelste A’tje is niet de enige Europese prinses met de naam Alexia

We stellen haar aan je voor.

Van prinses Alexia is er maar één, zo zou je denken denken. Toch is de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima niet de enige Europese royal lady die deze voornaam draagt.

Royal naamgenoten

Toen in 2005 de naam van het zusje van prinses Amalia bekend werd gemaakt, was al snel duidelijk dat de pasgeboren Oranje-prinses was vernoemd naar haar vader, Willem-Alexander. Maar ‘onze’ Alexia is niet de enige die deze bijzondere naam draagt. Ze heeft een royal naamgenote die haar veertig jaar voor was: prinses Alexia van Griekenland en Denemarken.

Prinses door heel Europa

Deze rinses Alexia van Griekenland en Denemarken zag het levenslicht op 10 juli 1965. Ze is het oudste kind van de voormalige koning en koningin van Griekenland, Constantijn en Anne-Marie. Op jonge leeftijd moest Alexia haar thuisland verlaten vanwege de onstabiele politieke situatie. Vervolgens woonde ze achtereenvolgend in Rome, Kopenhagen en Londen. Toen duidelijk werd dat de familie niet terug zou keren naar hun Griekse paleis, bouwden ze een nieuw leven op in het Verenigd Koninkrijk. En zonder royal duties om op terug te vallen, moest prinses Alexia zelf brood op de plank krijgen. Ze ging aan de bak als onderwijzeres op een Londense basisschool.

prinses Alexia
Prinses Alexia en Carlos Morales bij de bruiloft van kroonprinses Victoria van Zweden en Daniel Westling, 2010 | Beeld: NL Beeld/ PA Images

Maar een helemaal burgerlijk leventje? Dat nu ook weer niet. Met koninklijke familieleden all over Europe heeft prinses Alexia nog zo nu en dan tiaramomentje, zoals hierboven bij de bruiloft van prinses Victoria en Daniel Westling.

Koninklijk huwelijk

Prinses Alexia trouwde in 1999 met haar Spaanse lief, de architect Carlos Morales Quintana, die ze bij een zeilwedstrijd in Barcelona had ontmoet. Vlak voor de royal wedding waren de verloofden betrokken bij een zeilincident – als enige twee van de meevarende zeilers waren Alexia en Carlos gewond geraakt. De naam van het zeilschip? De ‘Alexia’…

Gelukkig bleek dit geen slecht omen voor het koninklijke koppel. De twee zijn ook anno 2024 nog samen en wonen in een door Carlos ontworpen huis op Lanzarote.

Alexia
Prinses Alexia en Carlos Morales bij de bruiloft van prins Philippos en Nina Flohr, 2021 | Beeld: NL Beeld/ Proshots

Drie A’tjes

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben niet alleen naar prinses Alexia zelf gekeken voor nameninspiratie, ook hebben ze nog iets anders met de Griekse prinses gemeen. Net als het Nederlands koningspaar heeft prinses Alexia van Griekenland drie ‘AAA’-dochters: Arietta (2002), Anna-Maria (2003) en Amelia (2007). Daarnaast heeft ze ook een zoon, die net als zijn vader Carlos heet.

alexia
Carlos Morales Quintana, prinses Alexia en hun kinderen Arietta, Anna-Maria, Carlos en Amelia, 2008 | Beeld: NL Beeld / The Photo One

Een leuk toeval, maar koning Willem-Alexander heeft bevestigd dat zijn dochter niet naar prinses Alexia van Griekenland en Denemarken is vernoemd. Kort na de geboorte van Alexia van Oranje ontstond natuurlijk de vraag waarom het nieuwe prinsesje dezelfde naam droeg als Alexia Grinda, de buitenechtelijke dochter van prins Bernhard.

“Ze is vernoemd naar mij en ik ken heel veel Alexia’s in deze wereld naar wie ze niet is vernoemd”, zei (destijds prins) Willem-Alexander daarover. Het was een idee van Máxima geweest. “Zij wilde onze dochter vernoemen naar mij.”

Bron: Greek Royal Family, The Court Jeweller | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws