Glamour met een knipoog

 Met deze lifehack geef je een goedkope wijn binnen no-time een luxe smaak

Een wijntje bij het diner is altijd goed. Maar heb je geen budget om een fles van honderd euro in huis te halen? Geen zorgen. Met een superhandig trucje tover je jouw goedkope wijnt om in een wijn die qua smaak niet onderdoet voor de dure varianten!

 Met deze lifehack geef je een goedkoop wijntje binnen no-time een luxe smaak

Luxe wijn hoeft niet altijd een dure fles te zijn. Met een simpele lifehack kun je goedkope wijn binnen no-time laten smaken alsof hij van een hoger prijssegment komt. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een keukenapparaat dat je hoogstwaarschijnlijk toch al in huis hebt! Wij leggen je precies uit hoe het werkt.

In de blender

Ron Maestri heeft een passie voor eten en houdt ervan om alles uit de kast te halen voor zijn gasten. Toch heeft hij niet altijd zin om een fortuin uit te geven aan de gerechten en de drankjes. In het TLC-programma Extreme Cheapskates deelt hij de ultieme tip om elke goedkope wijn om te toveren tot een dure variant. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een… blender! "Dit is eigenlijk een hyper-decanteerproces", legt Maestri uit in het programma. "Je neemt een goedkope wijn en giet het in de blender. Geef het ongeveer dertig seconden en het zal ineens duur smaken."

Meer smaak en aroma's

Dit proces, dat de wijn laat 'ademen', zorgt ervoor dat de smaak van de wijn nog sterker wordt, zo vertelt wijngaardeigenaar Marcy Roth. "Decanteren werd traditioneel gedaan om het droesem (het bezinksel) van de wijn te scheiden, zodat je geen stukken druif in je glas of tussen je tanden zou krijgen", vertelt zij. "Maar het opent ook de wijn en belucht het, waardoor meer van de smaak en aroma’s naar voren komen." Met je wijn in de blender zorg je dus snel en simpel voor een luxe randje aan je budget-wijn.

Vorm van glas

Na het decanteren in de blender is het tijd om de glazen in te schenken. Ook de vorm van je wijnglas is van invloed op de smaak - maar misschien niet op de manier zoals je zou verwachten.

Wijnglazen hebben door de jaren heen een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Zo zag een wijnglas er vroeger heel anders uit dan vandaag de dag. Destijds waren ze een stuk kleiner en liep de bovenkant breder uit. Nu zijn ze aan de bovenkant juist smaller, wat heel handig is voor het walsen (ronddraaien) van de wijn, en zijn de glazen sowieso een stuk groter. "Het maakt de aroma’s los doordat er een groter oppervlak nat wordt, van waaruit geurmoleculen kunnen verdampen. Dan ruik je meer", legt Kleyn uit in zijn column in de Volkskrant.

En hoe zit het met de verschillende glazen voor witte en rode wijn? Onzin, als je het Otto vraagt. "Het idee dat witte wijn in een kleiner glas moet dan rode slaat nergens op." De grootte heeft dus geen invloed, maar de vorm wel. "Hoe dun het glas aan de rand is, is van betekenis, net als de grootte van de opening", stelt Kleyn. "Die laatste bepaalt hoe de wijn de mond binnenkomt en zich op de tong presenteert." Aha!

Food & health
  • The Sun, Kookfans
  • Pexels