/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FvUeS72TYmUuBjJ1739200808.jpg)
Soms voelt het alsof de jongelui en influencers op TikTok elke week wel een andere beauty-trend verzinnen. Zo kon je de afgelopen periode bijna niet ontkomen aan de zogenaamde banana peel facial – ofwel het gebruiken van een bananenschil op je gezicht. Verschillende experts waarschuwen echter dat deze 'beautyhack' geen goed idee is.
Bananenschil op je gezicht
Het is een klassiek gevalletje na-aperij: één influencer zweert dat ze een strakker huidje krijgt door er een bananenschil overheen te wrijven, en spontaan is er een trend geboren. Zo werden bananenschillen al uitgeroepen tot 'nature's botox'!
Nu zijn wij Beau Mondes van een spuitje hier of daar niet vies, en dus vroegen we ons af: gooien we nu écht een goudmijn aan gratis natuurlijke botox weg elke keer dat we een banaan eten? Dat blijkt gelukkig reuze mee te vallen.
Werkzame stoffen
Het achterliggende idee is dat bananen boordevol stoffen zitten die goed zijn voor je huid. Vitamine C, vitamine A en potassium dragen allen bij aan een gezonde, glowing huid. Aangezien recyclen helemaal hip is, zou zoveel goeds weggooien hartstikke zonde zijn, toch?
Op TikTok lijken de reacties gemengd te zijn, en waarschuwen sommige dames al dat zo'n banana peel facial vooral bij de gevoelige huid geen succes is.
Experts
Ondanks alle nuttige ingrediënten in een banaan, raadt hoogleraar klinische dermatologie Zakia Rahman in gesprek met Very Well Health af om de schillen voor je gezicht te gebruiken. "De vitamine C in bananen is er niet voor gemaakt om door de huidbarrière heen te komen en geabsorbeerd te worden in de diepere huidlagen, waar die ingrediënten hun werk kunnen doen."
Dermatoloog Deshan Sebaratnam sluit zich hier in gesprek met 9Honey bij aan. "Bananen zijn erg voedzaam, maar iets op je huid gebruiken is heel anders dan het via je spijsvertering op te nemen. Het is niet alsof het potassium van de banaan zal doordringen in de huidcellen."
Risico's
Op zich kan het weinig kwaad om de hack een keer te proberen, maar er zitten wel degelijk risico's aan vast. Zo waarschuwt Rahman dat mensen met een gevoelige huid of eczeem deze trend beter aan zich voorbij kunnen laten gaan.
Sebaratnam noemt dat je bovendien via de huid last kunt hebben van een allergische reactie. Je huid en je maag kunnen namelijk anders reageren op dezelfde voedingsstoffen. "Etenswaren zijn niet bedoeld om op je huid te gebruiken."
Hij besluit: "Je huid is een orgaan, net als de rest van je lichaam. Je zou niet naar TikTok-advies luisteren als je een hartprobleem hebt. Met een huidprobleem moet je ook gewoon naar je huisarts of een specialist."
Duidelijk! Kunnen die schillen weer gewoon in de GFT-bak, en drinken we een extra bananensmoothie om tóch aan al die voedingsstoffen te komen. Wel zo smakelijk, non?
- Her.ie, Very Well Health
- Pexels, Yan Krukau