Glamour met een knipoog

'Vangen!' – Zó verliep het minst romantische royal aanzoek ooit

Vandaag is de dag van de liefde, en dat betekent dat er bijna geen ontkomen is aan zwijmelende stelletjes, romantiek bij kaarslicht, en ga zo maar door. Mocht je nu een beetje klaar zijn met al deze klefheid, dan hebben we een heerlijke reality check voor je: het aanzoek van koning Juan Carlos aan zijn Sofía was namelijk een absolute ramp.

Minst romantische royal aanzoek ooit – Foto van koning Juan Carlos I en koningin Sofía van Spanje bij het Zarzuela-paleis, september 2013.

Een ring, een liefdevolle boodschap, een perfect uitgekiende locatie – zo heurt 't te gaan bij een aanzoek, toch? Helemaal wanneer je het budget en de connecties hebt van een gemiddeld royal, zijn de verwachtingen hooggespannen. Hoewel veel hoogheden flink werk maken van een aanzoek, ging dat bij de Spaanse koning Juan Carlos en zijn Sofía toch een beetje anders.

Liefdesverhaal

Hij een Spaanse prins, en zij prinses van Griekenland en Denemarken – met het huwelijk van Juan Carlos en Sofía kwam héél wat blauw bloed kijken.

De twee ontmoetten elkaar in 1954 op een cruiseschip in Griekenland, en verloofden zich uiteindelijk in 1961. De twee waren naar verluidt samen verschenen bij de bruiloft van prins Edward, de hertog van Kent, wat voor opgetrokken wenkbrauwen zorgde. In mei 1962 stapten de twee uiteindelijk in het huwelijksbootje.

Juan Carlos en Sofía op hun huwelijksdag, mei 1962. (Beeld: NL Beeld)

Aanzoek

Voor het zover was, moest er natuurlijk een aanzoek plaatsvinden. Juan Carlos begon op zich goed: zo liet hij een verlovingsring maken van een munt uit de Griekse oudheid – een mooie nod naar haar status als Griekse prinses.

Het grote moment zelf vond volgens de overlevering plaats in een hotel te Lausanne. Hier zou de Spaanse prins de ring met doosje en al naar z’n beoogde bruid gegooid hebben met de woorden “Sofí, vangen!” Toen zij het juwelendoosje opende, zou haar lover nuchter opgemerkt hebben: "En nu gaan we trouwen, oké?"

Anno nu zouden we zoiets een red flag noemen, maar goed – dat concept bestond destijds nog niet.

Wankel huwelijk

Hoewel er twijfels bestaan of hun huwelijk is ontstaan uit liefde, of uit druk van beide families, lijken de twee dolgelukkig tijdens hun wittebroodsweken. Met twee dochters en één zoon is hun gezinnetje compleet, en met het overlijden van Franco, schikken zij zich in 1975 in hun nieuwe rol als koning en koningin van Spanje.

Op dat moment vertoonde hun huwelijk al de nodige scheuren. Carlos vond het maar wát moeilijk om z'n Griekse bruid trouw te blijven, en ging naar verluidt met meer dan duizend vrouwen. Na de geboorte van Felipe als troonopvolger, keek Juan Carlos bijna nooit meer naar zijn vrouw om en in het paleis leidden ze gescheiden levens.

In 1987 kwamen Charles en Diana langs bij het Zarzuelapaleis. (Beeld: NL Beeld)

Tot 2014 had Sofía als koningin de ondankbare rol om alles ter meerdere eer en glorie van haar man te moeten doen en met een stalen glimlach naast de ontrouwe schuinsmarcheerder te moeten staan. Je moet het maar kunnen.

Ballingschap

In de laatste jaren van zijn koningschap was Sofía soms maandenlang in Griekenland te vinden om even tot rust te kunnen komen. Inmiddels is dat gelukkig niet meer nodig, want zoals we allemaal weten verdween Juan Carlos een aantal jaar geleden uit het Zarzuelapaleis - iets met reputatieschade, schandalen en een ballingschap?

En waar Juan Carlos – deels om gezondheidsredenen, deels uit gebrek aan populariteit – grotendeels uit beeld is verdwenen, verschijnt de stralende Sofía nog regelmatig bij royal events. En dat voelt toch een béétje als eerherstel voor alles wat ze heeft moeten slikken.

Royalty
  • The Court Jeweller, Beau Monde archief
  • NL Beeld