Glamour met een knipoog

Feit of fabel: zijn 'dermatologisch geteste' crèmes echt beter voor je huid?

Van uitgebreide skincare-routine tot de simpelste moisturizer: er zijn een ontelbaar aantal huidverzorgingsproducten op de markt. Een kreet die je hierbij regelmatig hoort, is dat deze toners, crèmepjes en serums 'dermatologisch getest' zijn. Dat wekt meteen vertrouwen, toch? Wij hebben eens uitgezocht wat de experts erover zeggen.

Wat betekent de term dermatologisch getest voor je huid? – Foto van vrouw met cosmeticaproducten in winkel.

De één belooft minder lijntjes, een ander zweert dat ze pigmentvlekken tegen kunnen werken en een derde huidcrème stelt dat ze ideaal zijn bij het verhelpen van acne. Hierbij hoor je regelmatig de claim dat al deze producten dermatologisch getest zijn. Daarmee líjken deze producten misschien de betere optie, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn, stellen dermatologen.

Dermatologisch getest

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de claim dat een product 'dermatologisch getest' is, stelt heel weinig voor. Het is simpelweg een slim marketingtrucje. Door de experts aan te halen, vertrouw je sneller dat een product écht effectief is.

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee legt aan Kassa uit dat deze claim puur betekent dat de producent het product door artsen heeft laten testen op vrijwilligers. Meer niet.

"Je weet ook niet wat de uitslag was. Over de kwaliteit van het onderzoek, of de omvang van de groep vrijwilligers is namelijk niets vastgelegd in de wet. De term ‘dermatologisch getest’ mag gewoon vrij gebruikt worden, zelfs als er bij sommige proefpersonen tóch irritatie van de huid is opgetreden."

Geen garantie

Citrus Labs, een onderzoeksorganisatie voor cosmetica, kan dit beamen. "Aangezien er geen universele standaard is voor dermatologische tests, garandeert deze claim niet dat het product 100% veilig is voor alle huidtypes, volledig vrij is van allergenen of irriterende ingrediënten, of dat het uitvoerige klinische proeven doorstaan heeft."

Vier gouden tips

De experts delen gelukkig een paar handige tips om te zorgen dat je geen miskoop doet.

  1. Klinisch onderzoek: duik eens in het onderzoek dat wordt aangehaald. Ga bijvoorbeeld na op hoeveel mensen jouw serum getest is, en of je kunt terugvinden wat voor resultaten hieruit kwamen.
  2. Ingrediënten: zeker met een gevoelige huid is het goed om te letten op de ingrediëntenlijst. Vermijd bijvoorbeeld parfums, parabenen en alcohol. "Het helpt natuurlijk om je je een beetje in te lezen in huidverzorging. Wat werkt wel en wat werkt niet bijvoorbeeld", tipt Ultee.
  3. Onafhankelijk: om een wij-van-wc-eend te vermijden, wil je producten zoeken die door onafhankelijke, derde partijen getest zijn. Denk bijvoorbeeld aan een keurmerk van het Huidfonds of de Skin Health Alliance.
  4. Expertise: de allerbelangrijkste tip is natuurlijk om het na te gaan bij een specialist. Vertrouw niet op een willekeurige influencer, maar ga langs bij een dermatoloog of huidtherapeut. Daar krijg je bovendien advies op maat voor jóuw huid. Dan weet je pas echt zeker dat je goed zit!
Beauty
  • Kassa, Her.ie, Citrus Labs
  • Adobe Stock