/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FRMH7phLmjBLG9u1740057369.png)
In zijn - alweer - 19de kookboek keert Rudolph van Veen terug naar de keuken waarmee hij is opgegroeid. Meer dan 70 recepten laten zien hoe veelzijdig onze nationale gerechten zijn. Deze heerlijke zuurkoolschotel is daar het perfécte voorbeeld van!
In de woorden van Rudolph
“Zuurkool met ananas is in ons land een populaire combinatie, omdat het zure van de kool perfect samengaat met het zoete van de ananas. Neem daar pittig gekruid gehakt en een romige aardappelpuree bij en je hebt een maaltijd om gelukkig van te worden! Toen mijn zusje en ik nog klein waren, spoelde mijn moeder de zuurkool in een zeef eerst even af onder de koude kraan, zodat de kool minder zuur was. Op deze manier wenden wij geleidelijk aan de typische smaak van zuurkool."
Ingrediënten
Dit heb je nodig voor vier personen:
- 250 g verse ananas
- 500 g zuurkool
- •75 ml slag- of kookroom
- 400 g rundergehakt
- 25 g boter
- 1 tl kerriepoeder
- zout en peper
- 800 g kruimige aardappels
- 200 ml volle melk
- 50 g blauwe bessen
- 50 g geraspte jonge kaas
Ook goed om bij de hand te hebben: een spuitzak met kartelmondje. Geen must, maar wel handig.
Bereidingswijze
- Schil de ananas en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe de ananas samen met de zuurkool in een pan, giet de room erbij en breng aan de kook. Laat met het deksel op de pan op laag vuur 25 minuten sudderen.
- Bak het rundergehakt in een klontje boter rul en bak het kerriepoeder even mee. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
- Schil de aardappels en kook ze gaar in 20 minuten. Giet de aardappels af en stamp ze tot puree. Verwarm de melk en roer deze door de gestampte aardappels. Breng de puree op smaak met een beetje zout en peper.
- Verwarm de oven voor tot 180°C. Meng de blauwe bessen door de zuurkool en schep dit in een ingevette ovenvaste schaal. Verdeel het gehakt in het midden over de zuurkool. Spuit met een spuitzak met kartelmondje de aardappelpuree over de zuurkool. Je kunt de aardappelpuree eventueel ook gewoon helemaal over de bovenkant uitsmeren, dat is iets minder decoratief maar wel lekker praktisch. Bestrooi de bovenkant met geraspte jonge kaas en zet de schotel 20 minuten in de oven.
Keukenprins
Zijn cv spreekt voor zich, want Rudolph van Veen kookt al sinds 2000 op de Nederlandse televisie en is een van de bekendste tv-chefs. Na Life & Cooking met Carlo en Irene was hij te zien in The taste of life en Life 4 you, terwijl hij ondertussen kookboeken uitbracht waarmee hij velen heeft geïnspireerd in de keuken. En na de titel Meesterkok wist Rudolph ook nog die van Meesterpatissier te behalen. Tja, wat kan deze man eigenlijk niet creëren met zijn potten en pannen?
Dit recept is afkomstig uit Beau Monde's eerste editie van 2025 met covergirl Bettina Holwerda. Naast een uitgebreid interview met Bettina, vind je hierin weer volop glamour, fashion, beauty en royalty. Ook gaan we in gesprek met onder meer Daniël Boissevain, Moïse Trustfull en Antje Monteiro. Nog heel even in de winkels en natúúrlijk te verkrijgen via Tijdschrift.land.