/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2Fa5xRWHMv8aiYhP1740480144.jpg)
Lange, zijdezachte lokken vol volume – wie droomt er nu niet van? Helaas zijn we niet allemaal gezegend met een natuurlijke volle bos haar. Of je nu een slechte knipbeurt hebt gehad of simpelweg droomt van ultralange lokken: dit zijn de do's en don'ts volgens de kenners.
Trends en hacks
Elke week lijkt er wel een nieuwe lifehack of een nieuwe trend rond te gaan op TikTok en Instagram. Van bananenschillen voor je huid tot thee voor de slanke lijn of tools voor de perfecte krullen: je kunt het zo gek niet verzinnen of piepjonge influencers gaan ermee aan de haal.
Maar wie écht wil weten hoe je de natuur een handje kunt helpen, vraagt het natuurlijk aan de experts. Zo vertellen dermatoloog Charles Puza en haartransplantatie-chirurg Rae Lynn Kinler in gesprek met Buzzfeed over de zin (en onzin) van veelgehoorde haargroeimiddeltjes.
Mythe
Eén veelgehoord fabeltje kunnen we meteen de wereld uit helpen: néé, je kunt de snelheid waarmee je haren groeien niet noemenswaardig beïnvloeden. Dit ligt namelijk grotendeels genetisch vast. Geslacht, leeftijd, hormonen en algemene gezondheid kunnen er wel op van invloed zijn.
"Er zijn zeker opties om haar te helpen hergroeien, maar de snelheid ervan beïnvloeden en bestuderen is moeilijk", vat Puza samen. Wél kunnen deze tips echter van invloed zijn op het volume en de algehele gezondheid van je lokken.
Supplementen
Eén van de meest gehoorde lifehacks is het slikken van supplementen. Van pilletjes en poedertjes, tot de zogenaamde 'hair gummy's' die je overal op het internet ziet.
Deze supplementen kúnnen goed werken, maar dit verschilt van persoon tot persoon. Er zijn namelijk verschillende vitaminen en mineralen van invloed op jouw coupe. Hoeveel je hiervan nodig hebt verschilt, én hangt natuurlijk af van je eigen lifestyle. Daarom is het belangrijk dat je eerst checkt of er geen sprake is van bepaalde onderliggende tekorten, tipt Puza.
"Er zijn twee vitaminen specifiek waarvan is aangetoond dat ze de haargroei ondersteunen: vitamine D en vitamine E. Andere werkzame supplementen zijn bijvoorbeeld eiwitrijk collageen en plantaardige stoffen", aldus Kinler.
Uitwendige behandeling
Weer anderen zweren bij wassen met rijstwater, oliën of kruidenserums voor een weldadige hoofdhuidmassage. Voor de experts is er echter een duidelijk middeltje dat écht werkt: minoxidil. Dit is in Nederland onder meer verkrijgbaar bij de apotheek. Dit stofje helpt je aan een good hair day door te zorgen dat er extra zuurstofrijk bloed bij de haarzakjes terechtkomt.
Ook zie je tegenwoordig her en der 'lichtbehandelingen' voor je hoofdhuid, de zogenaamde 'Low-Level Laser Light Therapie' of LLLT. Simpel, pijnloos, en zonder bijwerkingen – klinkt ideaal, toch? Helaas heeft deze methode twee grote nadelen: de prijs, en de wisselende werkzaamheid. "De resultaten met LLLT zijn inconsistent, dus de conclusie lijkt te zijn dat het wel werkt voor sommige mensen, maar niet voor anderen", legt Kinler uit.
Begin bij jezelf
Ten slotte heb je natuurlijk zelf ook invloed op je haar. Zo tipt Kinler dat het loont om je hoofdhuid gezond te houden en je lokken niet te veel bloot te stellen aan hitte. Regelmatige bezoekjes aan de kapsalon helpen daarnaast om haarbreuk te voorkomen.
Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is het verstandig om goed te letten op wat je eet. "Eiwitten, groene bladgroenten, noten, bessen en peulvruchten horen allemaal bij een healthy hair diet."
Kortom: leg die stijltang weg en kies eens voor een gezonde snack – zo kom je al een héél eind!
- Buzzfeed
- Adobe Stock