Glamour met een knipoog

Royal powervrouwen in de startblokken: deze kroonprinsessen staan klaar voor de troon

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, met het thema 'Vrouw van de Toekomst'. Daarom zet Beau Monde een aantal van haar favoriete powervrouwen van de volgende generatie euroyals op een rijtje!

Royal powervrouwen: deze dames staan klaar als troonopvolger. – Drieluik foto's van kroonprinsessen in tiara's. Links Elisabeth, midden Amalia, rechts Victoria.

Men weet: the future is female. En dat geldt des te meer voor de Europese koningshuizen! Zitten er au moment alleen heren op de troon – er staat een goed aantal dames klaar om het stokje van ze over te nemen.

Prinses Amalia

We kunnen natuurlijk niet om onze eigen Prinses van Oranje heen. Amalia, of C-A, zoals ze haar zeldzame berichten op sociale media ondertekent, pakt steeds meer van haar koninklijke verplichtingen op.

Prinses Amalia bij het staatsbanket voor de Portugese delegatie in 2024. (Beeld: NL Beeld)

Deze week deelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima nog dat zij 'hartstikke trots' waren op hun dochter. Van een afstandje moesten zij namelijk toekijken hoe zij haar eerste soloklusje klaarde. "Ik zie daar iemand staan die, nog steeds natuurlijk nog heel veel moet leren, maar aan de andere kant ook echt klaar is voor haar rol om mij later op te volgen", stelde trotse vader Wim-Lex. Van studie tot staatsbanket tot scheepsdoop: Amalia neemt haar toekomst duidelijk serieus.

Prinses Elisabeth

Ook bij onze zuiderburen staat een ambitieuze jonge vrouw te trappelen om het stokje over te nemen van haar vader. Op 't moment studeert prinses Elisabeth aan het prestigieuze Harvard, nadat ze haar bachelorgraad had behaald te Oxford. Een goed stel hersenen en een tomeloze drive: die Elisabeth komt er wel!

Met onze eigen prinses Amalia bij het verjaardagsgala voor de Deense prins Christian. (Beeld: NL Beeld)

Van jongs af aan wordt de prinses al klaargestoomd voor haar toekomstige rol. Zo leerde ze als kind al vloeiend Frans, Duits én Nederlands spreken, was ze op haar vijfde voor het eerst bij een officieel moment te zien en opende ze op haar zesde al voor het eerst een vorstelijke opening uit. Van een kindermuseum weliswaar, maar het was duidelijk dat de prinses al op piepjonge leeftijd werd betrokken bij de verplichtingen van een leven te paleize. "Elisabeth overklast nu al alle Belgische prinsessen die haar zijn voorgegaan", vatte royaltykenner Brigitte Balfoort het al eens samen.

Prinses Leonor

Net als haar Belgische collega, wordt ook prinses Leonor al van jongs af aan klaargestoomd voor 't vak. Haar geboorte in 2005 veranderde letterlijk de koers van de Spaanse monarchie: er werd namelijk naarstig gewerkt aan een wetsvoorstel rond de troonopvolging aan te passen. Zo moest er gezorgd worden dat Leonor haar plek in lijn naar de troon niet hoefde op te geven voor een eventueel jonger broertje. Met de komst van zusje Sofía werd dit voorstel op de lange baan geschoven, maar de impact van Leonor is niet te miskennen.

Aan trotse blikken van vaders geen gebrek – maar wáár blijft dat glamourdebuut? (Beeld: NL Beeld)

De Spaanse talen, Frans, Engels, een beetje Arabisch – Leonor werd van jongs af aan voorbereid op haar rol op het internationale toneel. Op dertienjarige leeftijd hield ze al haar eerste publieke toespraak, en bij officiële gelegenheden was Leo regelmatig van de partij. Haar eerste werkbezoek aan het buitenland (even langswippen bij buren in Portugal) zit er inmiddels ook al op.

Anno nu zit Leonor op een gigantisch marineschip als onderdeel van haar militaire training, waarmee ze over de hele wereld vaart. En daar krijgt de prinses geen voorkeursbehandeling: ook zij moet gewoon in de tuigage klimmen en slapen in een hut met haar medestudenten. Lekker nuchter, maar stiekem hopen we nog altijd op een groots glamourmoment voor Leonor. Een tiaradebuut heeft ze inmiddels wel verdiend, toch?

Prinses Victoria

De oudste next in line in dit rijtje is natuurlijk prinses Victoria, die inmiddels al bijna 48 jaar klaarstaat als kroonprinses van Zweden. Dat had overigens heel anders kunnen lopen: bij haar geboorte in 1977 kregen mannen namelijk nog voorrang. Dit werd na de geboorte van haar broertje, Carl Philip, haastig aangepast. Met terugwerkende kracht, waardoor Carl Philip z'n rol als kroonprins na enkele maanden kwijtraakte, en Vic met ingang van 1 januari 1980 opeens wél kroonprinses werd – tot groot ongenoegen van vader Carl Gustaf. Ouch.

Victoria op chic bij het traditionele Nobel-diner. (Beeld: NL Beeld)

Over de jaren heeft Vic gelukkig méér dan bewezen dat zij de rol van troonopvolger waardig is. Immer met glimlach, immer met knot, verschijnt de prinses bij de meest uiteenlopende activiteiten. Van overheidsvergaderingen tot werkbezoeken en van gala's tot liefdadigheid: Victoria doet 't allemaal met hetzelfde onuitputtelijke plichtsbesef.

Royalty
  • NL Beeld