Glamour met een knipoog

Oók Donatella Versace stopt als creatief directeur: wat is er toch aan de hand in modeland?

Het lijkt bijna ondenkbaar: modehuis Versace zonder Donatella aan het creatieve roer. Toch maakt de zus van oprichter Gianni Versace plaats voor een frisse wind en richt ze zich op een nieuwe rol. En Versace is zeker niet de enige - de modewereld lijkt in de ban te zijn van een heuse stoelendans.

Donatella Versace stopt als creatief directeur

Weer een icoon dat vertrekt: Donatella Versace hangt na bijna drie decennia haar rol als creatieve directeur aan de wilgen. Vanaf april gaat ze verder als 'hoofdambassadeur' van het modehuis, zo kondigde moederbedrijf Capri Holdings aan. Wat is er toch aan de hand in de fashionwereld, waar creatieve directeuren sneller lijken te wisselen dan de collecties zelf?

De grote stoelendans

Donatella’s vertrek past in een trend die we al langer zien: de creatieve stoelendans bij de grote modehuizen. De afgelopen tijd namen Jeremy Scott (Moschino), Matthew Williams (Givenchy), Virginie Viard (Chanel) en zelfs Pierpaolo Piccioli (Valentino) afscheid van hun felbegeerde posities. Peter Hawkings hield het bij Tom Ford zelfs nog geen jaar vol. Bovendien kwam - vlak na het nieuws over Donatella's vertrek - naar buiten dat Demna zijn geliefde Balenciaga verlaat voor Gucci. Het lijkt een ware trend geworden.

Waar vroeger een creatief directeur het gezicht én de ziel van een merk was – denk bijvoorbeeld aan Karl Lagerfeld voor Chanel – lijkt die tijd voorbij. Modemerken staan onder druk om niet alleen artistieke meesterwerken te leveren, maar ook keiharde cijfers. En in een wereld waar trends zich razendsnel opvolgen, is een wisseling van de wacht soms simpelweg een strategische zet. Soms zoeken ontwerpers zelf een nieuwe uitdaging, soms grijpen modegiganten zelf in om relevant te blijven of de winstcijfers op te krikken. En in sommige gevallen, zoals bij Alexander McQueen of Virgil Abloh, wordt de wisseling veroorzaakt door een tragisch overlijden.

Hoge druk

De afgelopen twee jaar was het tempo van deze wisselingen ongekend hoog. "Een beetje stoelendans is niet vreemd, maar dit jaar is extreem," zei Robert Burke, CEO van luxeconsultancy Robert Burke Associates, eerder al. "Hoe groter het merk, hoe meer controle ze willen houden - en hoe groter het risico als je een nieuwe creatieve directeur binnenhaalt."

Het voortdurende geschuif met creatieve directeuren is volgens hem een teken van een bredere trend in de modewereld. Door financiële onzekerheid, politieke spanningen en een veranderende consumptiecultuur moeten modehuizen steeds vaker op zoek naar mensen die aansluiten bij hun waarden en visie – terwijl ontwerpers op hun beurt vaker een nieuwe uitdaging zoeken.

Bovendien is de modewereld allang niet meer alleen een plek voor designers met een vernieuwende visie. Tegenwoordig draait veel om wie er op de eerste rij zit, welke celebrity de show opent en hoeveel buzz een collectie op sociale media genereert. Pharrell Williams als creatief directeur van Louis Vuitton? Een slimme commerciële zet, maar toch een vrij bijzondere keuze.

Het einde van het tijdperk?

Met het vertrek van Donatella Versace komt er langzamerhand misschien wel een einde van een gouden tijdperk, waarin creatieve directeuren decennialang het DNA van een merk bepaalden. Al moeten we natuurlijk niet vergeten dat Donatella niet definitief afscheid neemt, maar betrokken blijft in haar rol als chief brand ambassador.

Dario Vitale zal haar gaan opvolgen in de rol van creatief directeur. En daar heeft hij absoluut de kwalificaties voor (Dario stond jaren aan het creatieve roer van Miu Miu als design & image director), maar toch blijft het een beetje gissen wat de échte beweegredenen achter deze switch van Versace zijn. Eén ding is in ieder geval zeker: modeland blijft in beweging.

Fashion
  • Grazia Malaysia, Harper's Bazaar, Tatler
  • NL Beeld