Glamour met een knipoog

Het is Wereldslaapdag: 8 tips om beter te slapen!

Moe, futloos en overdag niet vooruit te branden? Je bent zeker niet de enige! Slecht slapen is een wereldwijd probleem, en daar besteden we op Wereldslaapdag extra aandacht aan. Want hoewel een slechte nacht er af en toe bij hoort, willen we onze slaapkwaliteit het liefste natuurlijk verbeteren. Dit zijn de beste tips volgens experts!

Daphne in Bridgerton

Toch nog een aflevering kijken, of eindeloos scrollen in bed - we maken het onszelf vaak onnodig moeilijk. Slaap is essentieel voor een gezond lichaam en een scherpe geest, maar toch kampen veel mensen met slaapproblemen. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige aanpassingen die je nachtrust flink kunnen verbeteren. Dit zijn de do's en don'ts!

1. Houd een vast ritme aan

Elke dag op dezelfde tijd naar bed én opstaan lijkt misschien een uitdaging, maar het is wel effectief! Je lichaam heeft een interne klok, en hoe consistenter je bent, hoe beter je slaapt. Ook kun je vaste pre-slaaprituelen aanhouden, zoals lezen voor het slapengaan of luisteren naar ontspannende muziek.

2. Doe overdag geen dutjes

We weten het: een powernapje kan verleidelijk zijn. Maar dutjes overdag verstoren je natuurlijke slaapcyclus, zeker wanneer ze langer dan 20 minuten duren. Kun je écht even niet zonder? Houd het dan kort en zorg dat je niet na 15:00 uur in slaap dommelt.

3. Zorg voor voldoende dag- en zonlicht

Je lichaam werkt op een biologisch ritme dat wordt beïnvloed door licht. Overdag veel daglicht - het liefst natuurlijk zonlicht - helpt je om ’s avonds makkelijker in slaap te vallen. Probeer daarom minimaal een half uur per dag naar buiten te gaan - heb je meteen een heleboel stappen binnen!

4. Zet je apparaten uit

Scrollen op Instagram tot je ogen dichtvallen? Da's een slecht idee. Het blauwe licht van schermen onderdrukt melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt. Zet minstens een uur voor het slapengaan je telefoon, tablet en laptop uit. Als alternatief kun je bijvoorbeeld een boek lezen of luisteren naar een ontspannende podcast.

5. Beweeg overdag genoeg

Regelmatig sporten zorgt ervoor dat je dieper slaapt. Maar let op: intensieve trainingen vlak voor het slapengaan kunnen juist averechts werken. Probeer je workouts overdag of in de vroege avond te doen, zodat je lichaam tijd heeft om af te koelen.

6. Vermijd ’s avonds suikers, cafeïne en alcohol

Een kop koffie na het avondeten of een glas wijn om te ontspannen? Ook niet handig. Cafeïne houdt je urenlang alert, en alcohol verstoort je REM-slaap - waardoor je minder uitgerust wakker wordt. Ook snelle suikers kunnen je bloedsuikerspiegel laten schommelen en je slaap verstoren.

7. Zorg voor een rustige kamer

Je slaapkamer moet een oase van rust zijn. Zorg voor een koele, donkere ruimte en vermijd storende geluiden. Oordoppen, verduisterende gordijnen en een comfortabel matras kunnen echt het verschil maken. En ja, ook een opgeruimde kamer helpt!

8. Pak onderliggende problemen aan

Soms is een slechte nachtrust het gevolg van stress, angst of andere gezondheidsproblemen. Blijf je structureel slecht slapen? Dan kan het helpen om met een specialist te praten. Slaaptherapie of ontspanningstechnieken zoals meditatie kunnen je nachtrust verbeteren.

Over Wereldslaapdag

Wereldslaapdag (World Sleep Day) wordt jaarlijks gehouden op de vrijdag vóór de start van de lente. Het doel? Wereldwijd aandacht vragen voor het belang van goede slaap en de impact van slaapproblemen op onze gezondheid. Dit jaar staat het evenement in het teken van Make Sleep Health a Priority. De uitgelezen dag om je slaapritme onder de loep te nemen en dat slaaptekort aan te pakken, dus!

Lifestyle
  • Ruysdael Slaapkliniek
  • Liam Daniel / © 2020 Netflix, Inc.