Glamour met een knipoog

Roel van Velzen bedankte voor optreden tijdens Keniaans staatsbezoek: 'In shock door onrust'

Het is natuurlijk een enorme eer: door het koningspaar gevraagd worden om op te treden tijdens een officieel staatsbezoek. Toch besloten Roel van Velzen en zijn band het aanbod af te slaan toen koning Willem-Alexander hen uitnodigde om mee te gaan naar Kenia.

Roel van Velzen bedankte voor optreden tijdens Keniaans staatsbezoek

Roel van Velzen en zijn band gaven aan 'in shock' te zijn door de mensenrechtensituatie in het land. Ze konden een optreden voor de Keniaanse president William Ruto niet verenigen met hun eigen principes en besloten daarom af te zien van dit aanbod.

Contraprestatie

Wanneer een staatshoofd op staatsbezoek gaat, is het gebruikelijk om als blijk van waardering voor de gastvrijheid iets terug te geven: de contraprestatie. Vaak is dit een muzikaal of cultureel uitje, georganiseerd door het bezoekende land. Zo boden koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens hun recente bezoek aan Cyprus nog een optreden van harpist Remy van Kesteren aan.

Morgen arriveert het koningspaar in Kenia voor een bezoekje aan het land, en uiteraard hoort daar ook een tegenprestatie bij. Daarvoor besloot de koning hulp in te schakelen van Roel van Velzen, die in eerste instantie akkoord ging met de uitnodiging. "Het idee was dat mijn band en ik, samen met de zangeressen, zouden optreden in een theater, in het bijzijn van onder anderen de Keniaanse president en ons koningspaar. Het zou een culturele kruisbestuiving tussen beide landen worden", vertelt Roel.

Grote onrust

De voorbereidingen voor het optreden waren al in volle gang, totdat Roel en zijn band besloten zich terug te trekken. De reden? De zorgwekkende mensenrechtensituatie in Kenia.

In juni vorig jaar liepen protesten tegen president Ruto uit op geweld, waarbij door de politie met scherp werd geschoten op de betogers. Zo'n zestig Kenianen zouden hierbij zijn omgekomen. Ook zou er een golf van ontvoeringen plaatsvinden, waarbij activisten door gewapende mannen worden meegenomen. De Keniaanse overheid ontkent hierbij betrokken te zijn.

Tja, en dat zette het staatsbezoek natuurlijk wel in een ander daglicht. "Via de telefoon hoorden we dat [onze zangeressen] compleet in shock waren door de grote onrusten, en ook zeker door de rol die de president hierbij speelde", legt Roel uit. "Toen de situatie niet beter werd, hebben de zangeressen en ik gezamenlijk besloten dat het op dat moment niet goed zou voelen om af te reizen en op te treden. Een beslissing die door het hof volledig werd gerespecteerd." Ter vervanging gaat nu de zeskoppige band Fuse mee.

Protesten

Dat het bezoek gevoelig ligt, blijkt ook uit de protestacties die online zijn losgebarsten. Vooral onder Keniaanse jongeren gaan hashtags als 'Annuleer het bezoek' en 'Mensenrechten eerst' rond, waarin ze oproepen om het staatsbezoek af te blazen. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) kreeg daarnaast honderden mails van Kenianen die lieten weten niet op de koninklijke visite te zitten wachten.

Maar of dit nou echt effect heeft? Nope. Voor zover bekend komen Wim-Lex en Máxima morgen gewóón aan in Nairobi, en gaat het driedaagse programma zoals gepland door. Nou weten we dat Máx niet vies is van een unieke accessoire, maar oogkleppen zijn toch een nieuwe toevoeging aan haar garderobe...

Celebrity
  • AD
  • NL Beeld