/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FGANb0gtlZqN9o61742545738.jpg)
Niets zo frustrerend als snipverkouden zijn terwijl het perfecte terrasweer zich aandient. Maar is het echt een verkoudheid, of heb je last van hooikoorts? Het verschil herkennen is wel zo handig. Want terwijl een flinke verkoudheid vooral rust en uitzieken vereist, is hooikoorts juist iets waar je gericht iets tegen kunt doen.
Hoe lang blijven de klachten?
Een van de grootste aanwijzingen is de duur van je klachten. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en duurt meestal niet langer dan één of twee weken. In het begin voel je je beroerd, met een vervelende hoest en een verstopte neus, maar na een paar dagen begin je weer op te knappen.
Hooikoorts daarentegen kan weken tot maanden aanhouden, afhankelijk van het pollenseizoen. Zodra de hoeveelheid stuifmeel in de lucht toeneemt, beginnen de niesbuien en de loopneus - en die verdwijnen pas weer als de pollenconcentratie afneemt. Komt die ellendige verkoudheid steeds op dezelfde tijd van het jaar terug? Dan is de kans groot dat je eigenlijk last hebt van hooikoorts.
Hoe voel je je verder?
Naast een snotneus en niezen heeft een verkoudheid vaak ook andere klachten. Denk aan vermoeidheid, lichte koorts en soms zelfs spierpijn. Je lichaam is immers bezig een virus te bestrijden, en dat kost energie.
Bij hooikoorts voel je je over het algemeen niet ziek of koortsig, maar de allergische reactie kan je wel uitputten. Vooral als je veel last hebt van een verstopte neus en ’s nachts slecht slaapt, kun je je behoorlijk futloos voelen.
Het verschil herkennen
Hoewel hooikoorts en verkoudheid veel overeenkomende symptomen hebben, zijn er dus een paar subtiele verschillen. We hebben ze hieronder even voor je op een rijtje gezet:
- Duur van de klachten: Een gewone verkoudheid duurt meestal 1-2 weken. Hooikoorts daarentegen? Dat kan je maandenlang voelen, zolang het pollenseizoen in volle gang is.
- Ziek gevoel: Bij een verkoudheid voel je je vaak ellendig: futloos, soms met spierpijn en misschien zelfs wat koorts. Hooikoorts daarentegen laat je energielevels meestal met rust - al kun je er natuurlijk moe van worden als je 's nachts ligt te niezen.
- Last van ogen: Heb je jeukende, tranende ogen? Grote kans dat hooikoorts de boosdoener is. Bij een verkoudheid krijg je eerder last van dikke, vermoeide ogen, maar zonder die typische jeuk.
- De kleur van je snot: Niet heel glamourous, maar wel nuttig om even te checken. Bij hooikoorts blijft je snot helder en waterig, terwijl een verkoudheid vaak zorgt voor dikker, geelachtig slijm.
Wat als je beide hebt?
Het kan natuurlijk ook dat je de pech hebt om én hooikoorts én een verkoudheid te hebben - en dat is geen feestje. Maar met de juiste aanpak houd je het binnen de perken.
Zorg bij hooikoorts dat je zo min mogelijk in contact komt met pollen. Spring direct onder de douche na een dagje buiten, neem antihistamines of gebruik een neusspray. En oh ja: ramen dicht op winderige dagen!
Bij een flinke verkoudheid is het belangrijk om rustig aan te doen. Drink bovendien veel water en geef je weerstand een boost met extra groenten en fruit. En als je écht niet zonder een momentje op 't terras kunt? Wissel dan je glaasje prosecco liever in voor een verse thee met honing.
- Stylist
- Adobe Stock