Glamour met een knipoog

Mag Amalia zomaar haar hart volgen in de liefde?

Een romantische date zonder paparazzi in de bosjes: voor de gemiddelde mens is het geen probleem, maar voor toekomstige koninginnen een bijna onmogelijke luxe. Hoe vrij zijn zij eigenlijk in het uitzoeken van hun lover?

Prinses Amalia

De toekomstige koninginnen van Europa, zoals prinses Amalia, Elisabeth van België en Leonor van Spanje, groeien op met de wetenschap dat hun leven in dienst zal staan van hun land. Maar hoe zit het met hun liefdesleven? Kunnen zij helemaal vrij kiezen met wie ze hun toekomst willen delen?

Royals en daten

Voor royals is het knap lastig om in alle vrijheid een romantische relatie op te bouwen - laat staan voor een toekomstig koningin. Hun leven wordt van jongs af aan nauwlettend gevolgd door de media. Ze hoeven maar gespot te worden met een onbekende leeftijdsgenoot, en de geruchtenmolen draait weer overuren.

Zo liep prinses Elisabeth onlangs arm in arm met een jongeman tijdens een bruiloft, en uiteraard werd dat groots uitgemeten in de media. En prinses Leonor maakte het nog ietsje bonter: haar spontane zoensessie tijdens een stapavond leidde tot een stroom aan roddels en speculaties.

Maar ook onze eigen Amalia is niet vrij van de roddelpers. Heel Nederland was in de ban van de Bulgaarse prins Boris, die het vriendje van onze kroonprinses zou zijn. Al waren die verhalen op niet veel meer gebaseerd dan dat de twee familievrienden ooit eens samen op een huwelijk gespot werden en een tijdje een woonplaats deelden.

Zijn er regels voor partnerkeuze?

Gelukkig zijn de monarchieën van Europa wel meegegaan met de tijd, en hebben troonopvolgers in principe de vrijheid om hun eigen partner te kiezen. Toch zijn er nog steeds ongeschreven regels en soms zelfs officiële wetten die invloed hebben op hun keuze.

Zo moet de toekomstige echtgenoot of echtgenote van prinses Amalia volgens onze Grondwet goedgekeurd worden door het parlement. Zonder deze goedkeuring zou ze haar recht op de troon kunnen verliezen - zoals prins Friso overkwam toen hij zonder parlementaire toestemming met Mabel trouwde.

Maar voor het überhaupt zover is, moet de beste jongeman (of vrouw) al een uitgebreid antecedentenonderzoek doorlopen hebben. Van drugsgebruik en verkeersboetes tot aan de familiegeschiedenis: het wordt allemaal uitgeplozen. Want ja: een koning met een strafblad is natuurlijk niet zo chic.

België en Nederland

Ook in andere koningshuizen moet een potentiële partner wel de nodige hokjes aanvinken. Hoewel het niet meer noodzakelijk is om met een adellijke partner te trouwen, zoals vroeger vaak de norm was, wordt er wel verwacht dat een toekomstige echtgenoot of echtgenote van goeden huize komt.

In sommige landen, zoals België, spelen zelfs historische gevoeligheden zelfs een rol. Zo mag de Belgische kroonprinses Elisabeth volgens een oude bepaling niet trouwen met een lid van de Nederlandse koninklijke familie - iets dat ze te danken heeft aan de Belgische Revolutie van 1830. Een huwelijk tussen Amalia en de Belgische prins Gabriël zit er daardoor óók niet in.

Reputatie

Daarnaast heeft een koningshuis natuurlijk wel een reputatie hoog te houden. Geen officiële regel natuurlijk, maar voor Amalia's eigen imago is het toch een stukje makkelijker om met een (min of meer) probleemloze partner thuis te komen.

Tegelijkertijd wijst de praktijk uit dat royals steeds vaker gewoon hun hart volgen. Victoria van Zweden trouwde met haar voormalig personal trainer Daniel Westling, en de Spaanse koning Felipe VI koos voor Letizia Ortiz, een gescheiden journalist. En wat dacht je van kroonprins Haakon, die zijn hart verloor aan de alleenstaande moeder Mette-Marit?

Zolang Amalia een partner uitkiest die min of meer geaccepteerd wordt door haar familie en het volk, lijkt er steeds meer vrijheid in het vinden van een lover. Maar de kroonprinses is zonder twijfel wijs genoeg om dat lekker zelf uit te vogelen!

Royalty
  • Point de Vue, HLN, Libelle
  • NL Beeld