Glamour met een knipoog

Dít is waarom de Britse royals geen gordel dragen in de auto

Misschien is het je wel nooit opgevallen, maar wist je dat de Britse koninklijke familie vaak helemaal geen autogordel om heeft? En daar is een goede reden voor, blijkt nu.

Britse royals in de auto

De meesten van ons riskeren een fikse boete wanneer we zonder gordel achter het stuur stappen. Maar William en Kate? Die hoeven zich daar niet druk over te maken. Volgens een beveiligingsexpert heeft dit alles te maken met het veiligheidsprotocol van de royal family.

Autogordels

De Koninklijke Hoogheden der aarde vervoeren zich allang niet meer enkel per koets of te paard. Anno 2025 laten zij zich gewoon rondrijden in een luxe voiture - en af en toe kruipen ze ook zélf achter het stuur!

Op incidentele kiekjes van de royals in de auto valt echter wel één ding op: vaak hebben zij helemaal geen gordel om. En dat is geen rebelse act van de jongere generatie, want ook koningin Elizabeth werd meestal zonder autogordel om gespot:

Hoewel William, Kate (en zéker hun kids) in hun privétijd vaak wel gewoon voor veiligheid kiezen, dragen ook zij bij officiële evenementen geen gordel.

Op de achterbank voor de begrafenis van koningin Elizabeth

Koninklijk protocol

Hoe zit dit toch? De Britse veiligheidsexpert Michael Chandler legt het uit aan de Daily Mail. Daarbij moet hij wel meteen een kanttekening maken: het beeld dat de royals bijna nooit een gordel dragen, klopt niet helemaal. "Bij langere ritten of wanneer er met hogere snelheid gereden wordt, dragen ze vrijwel altijd een gordel", verklaart hij. "Op snelwegen of bij verplaatsingen door Londen zullen ze zich net als ieder ander beveiligen."

Een ritje met de Jordaanse koningin Rania? Camilla doet tóch even de gordel om (Beeld: NL Beeld)

Toch zijn er momenten waarop ze ervoor kiezen om géén gordel om te doen - en dat heeft volgens Michael vooral met veiligheidsoverwegingen te maken. "Als er een verhoogd veiligheidsrisico is voor een hooggeplaatst persoon, is het cruciaal dat diegene snel uit een voertuig gehaald kan worden", legt hij uit. "Een autogordel kan daarbij in de weg zitten."

Daarnaast spelen ook praktische overwegingen een rol. Royals stappen tijdens officiële evenementen vaak in en uit voertuigen, en het continu vast- en losmaken van de gordel wordt dan als onhandig gezien. "Vooral mannen dragen soms geen gordels omdat deze kreukels in hun pakken kunnen veroorzaken", aldus Michael.

Wettelijke uitzonderingen

Sowieso hoeft Charles hoeft zich geen zorgen te maken over verkeersboetes: als staatshoofd geniet hij juridische immuniteit en kan hij niet vervolgd worden. "Volgens de Bill of Rights uit 1689 en de Crown Proceedings Act van 1947 is de monarch uitgesloten van rechtsvervolging", legt Michael uit.

Voor andere leden van de koninklijke familie ligt dat iets anders. In theorie zouden Wills en Kate, als zij privé reizen en geen gordel dragen, een boete kunnen krijgen. Maar in de praktijk zal dit niet snel gebeuren. "Wanneer ze zich verplaatsen voor ceremoniële taken of officiële verplichtingen, vallen ze onder de uitzonderingen in de Britse verkeerswet", aldus de veiligheidsexpert.

Tja, en dat is misschien maar beter ook - al zou een kleine verkeersboete toch aardig in het niet vallen bij de torenhoge koninklijke begroting.

Royalty
  • Daily Mail
  • NL Beeld