/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FcKN07026LB3IvP1743068948.jpg)
Wij glamourpoezen gedijen goed bij een lekker schoonheidsslaapje. Vannacht moeten we echter een uur slaap missen door het ingaan van de zomertijd. En hoewel dat 'maar' één uurtje is, kun je dat wel degelijk aan je lichaam merken.
Waarom zomertijd?
In 1977 werd in Nederland de zomertijd ingevoerd om een energiecrisis 't hoofd te bieden. Met een uurtje langer licht in de avond konden de lichten uitblijven: missie geslaagd! Maar naast praktische voordelen bleek de zomertijd ook een fijne mood booster. Veel mensen krijgen door de extra lange avonden namelijk zin om meer dingen te ondernemen. Lekker flaneren in het avondzonnetje, of een drankje doen op het terras – wie wil dat nu niet?
Nadelen zomertijd
Toch heeft het uurtje minder slaap ook wel degelijk nadelen. We worden uit ons vertrouwde 24-uurs ritme gehaald, wat een aanslag is op ons lichaam. We voelen ons moe, soms wat somber en het kost ons moeite om in het nieuwe ritme te komen. Zo zouden onderzoek zelfs aangetoond hebben dat direct na het ingaan van de zomertijd meer auto-ongelukken en hartinfarcten plaatsvinden. Heftig!
Zo ga je om met de zomertijd
Herken je de klachten die bij de verandering op de klok komen kijken? Er zijn gelukkig verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jouw lichaam zo snel mogelijk went aan de verschuiving van de klok.
Wandelen
Een ochtendwandeling doet bijvoorbeeld wonderen. Door in de ochtend natuurlijk daglicht op te vangen, zorg je ervoor dat je lichaam ’s avonds melatonine gaat aanmaken. Daardoor kom je makkelijk in slaap. Uren liggen woelen in je bed en ’s ochtends met een vermoeid hoofd in de spiegel kijken zijn dan verleden tijd.
Geen blauw licht
Een andere tip is om blauw licht (van een smartphone, laptop, televisie of tablet) ’s avonds te vermijden. Het is natuurlijk heel verleidelijk om in bed nog even alle social media bij langs te gaan, maar dat kun je dus beter niet doen. Dat blauwe licht werkt nadelig voor de aanmaak van melatonine, het stofje dat ervoor zorgt dat je in slaap valt.
Vertrouwd ritme
De verleiding is groot om na zo'n kort nachtje jezelf te vertroetelen en extra lang uit te slapen. Dat helpt echter niet bij het wennen aan de zomertijd. Slaap je meer dan 1,5 uur uit ten opzichte van de tijd waarop je normaal gesproken opstaat, dan verwar je je biologische klok alleen maar meer. Zo houd je juist lánger last van al dat euvel.
Relaxen
Tot slot: ook ademhalingsoefeningen kunnen wonderen doen bij het in slaap vallen. Zo help je je lichaam te ontspannen. Adem rustig in door je neus, houd je adem even vast, en blaas rustig uit door je mond. Wedden dat je binnen no-time op weg bent naar dromenland?
- Marie Claire
- Adobe Stock