Glamour met een knipoog

Zo geef je jouw keuken en badkamer een duurzame én trendy make-over

Het verduurzamen van je woning is niet alleen een bewuste keuze voor de planeet, maar ook een slimme zet voor je portemonnee. In nieuwbouwwoningen is dit vaak al goed geregeld, maar als je in een charmante jaren ‘30-woning woont, ligt de verantwoordelijkheid meestal bij jezelf.

Zo geef je jouw keuken en badkamer een duurzame én trendy make-over

Het goede nieuws? Woondesigns ontwikkelen zich mee met deze trend, en er zijn steeds meer stijlvolle en praktische oplossingen die niet alleen je woning verduurzamen, maar ook het comfort en de sfeer in huis verbeteren.

Waar begin je? 

Wil je energie besparen en je woning op korte termijn verduurzamen? Dat is niet niks. Want los van de kosten kom je ook nog eens in een enorme bouwval terecht. Begin daarom met je badkamer en keuken, omdat je in deze ruimtes talrijke mogelijkheden hebt om te verduurzamen en de meeste verandering kunt creëren zonder je hele woning open te breken.  

Keuken 

De meest ingrijpende verandering in jouw keuken is de overstap van gas naar inductie. Naast dat het een stuk duurzamer is, is het ook goedkoper omdat een inductieplaat minder energie verbruikt. Daarnaast heeft het een moderne en minimalistische look! 

Vervang je apparaten voor A++ of A+++. Denk bijvoorbeeld aan je koelkast of vaatwasser. Een leuke bijkomstigheid van een energiezuinige koelkast is dat je tegenwoordig kunt kiezen tussen prachtige kleuren, zodat je saaie witte koelkast de deur uit kan. Daarnaast is de kans groot dat een zuinige vaatwasser ook nog eens stukken stiller is! Wel zo handig als je op een kleine oppervlakte woont in de stad. 

Als je je keuken een complete make-over wilt geven, kun je ook kiezen voor een nieuw keukenblok. Natuurlijke materialen zoals natuursteen, terrazzo of betonblok zijn niet alleen duurzaam door hun lange levensduur, maar ook stijlvol en tijdloos in hun uitstraling. 

Badkamer 

Laten we beginnen met de ingrijpendste aanpassing: overweeg het vervangen van je cv-ketel door een (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp is een duurzame manier om je woning te verwarmen door warmte uit de buitenlucht, bodem of water te halen. Het is echter een flinke investering, dus het is goed om te weten wanneer dit de juiste keuze is. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer, legt het uit: “Heb je een huis dat gebouwd is voor 1980 en heb je (nog) niet geïsoleerd? Dan is investeren in isolatie verstandiger om eerst te doen. Is je huis jonger en beter geïsoleerd? Dan kun je overwegen een hybride warmtepomp aan te schaffen. Heb je een nieuwbouwhuis van 2012 of daarna en heb je nog geen warmtepomp? Dan is de kans groot dat je zonder al te grote aanpassingen met een all-electric warmtepomp je huis voldoende warm kunt krijgen.” 

Gelukkig zijn er ook goedkopere aanpassingen, zoals het vervangen van je douchekoppen voor waterbesparende douchekoppen en kranen. Ook als je korter doucht en de kraan niet onnodig laat lopen, kun je gemakkelijk energie besparen. 

In je badkamer kun je ook kiezen voor natuurlijke materialen, waarmee je niet alleen de levensduur van je ruimte verlengt, maar ook een rustige, tijdloze sfeer creëert. En zeg zelf, hoe heerlijk en rustgevend is het om te douchen, omringd door de puurheid van natuursteen? 

Algemene tips 

Naast de specifieke aanpassingen per ruimte, zijn er ook een aantal tips die je kunt toepassen in je gehele woning:  

Stap over op LED-verlichting. Deze zijn een stuk spaarzamer en dus duurzamer en tegenwoordig geven ze hetzelfde warme licht als een traditionele gloeilamp. Maar ook als je je ruimtes een speelse twist wilt geven, kun je helemaal losgaan met alle kleuren die je maar kunt bedenken! 

Naast het verduurzamen van je woning, is het ook een slimme zet om je energiecontract onder de loep te nemen. Energieprijzen verschillen vaak per leverancier, en door te vergelijken kun je de beste energieleverancier ontdekken die aansluit bij jouw wensen. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor een variabel of vast contract en de looptijd die bij je past. Misschien nog wel belangrijker: je kunt er ook achter komen of de leverancier groene energie aanbiedt. Zo weet je zeker of jouw duurzame doelen ook al vanaf de bron worden ondersteund. 

 

Lifestyle
  • Unsplash