Glamour met een knipoog

Belgische prins Laurent krijgt geen sociale zekerheid naast toelage van 388.000 euro

Je leeft kosteloos in een villa in een schilderachtig bos, hoeft alleen af en toe te komen zwaaien bij officiële gelegenheden én ontvangt jaarlijks bijna vier ton, waarvan de helft belastingvrij. Klinkt niet verkeerd, toch? De Belgische prins Laurent was het er echter niet mee eens en eiste via de rechter ook nog recht op sociale zekerheid. Daar ging het gerechtshof echter niét in mee, zo hoorde Laurent gisteren.

Foto van prins Laurent van België, telefonerend op het podium tijdens de viering van de Nationale Dag in 2022.

Een nieuwe tegenslag voor prins Laurent, het jongere broertje van koning Filip. Deze enfant terrible onder de Belgische royals zag namelijk zijn verzoek om sociale zekerheid afgewezen worden door de rechtbank.

De sociale zekerheid van prins Laurent

Wie kan rekenen, reken mee met Beau Monde: prins Laurent woont gratis in een voor hem gebouwd landhuis aan de rand van Brussel. Daarbij ontvangt hij een jaarlijkse toelage van 388.000 euro per jaar. Daarvan wordt 90.000 euro beschouwd als inkomen waarover belasting betaald moet worden. Het restbedrag – een mooie 298.000 euro – is vrij te besteden. Dat klinkt als een bijzonder aantrekkelijke optelsom, non?

Toch was dit voor prins Laurent niet goed genoeg, en eiste hij via de Belgische rechtbank dat hem ook nog eens sociale zekerheid werd toegekend. Volgens de prins is hij namelijk werkzaam als 'zelfstandige' en heeft hij daarom dezelfde rechten als andere Belgische ZZP'ers. Daar horen onder meer gezinsbijslag, een ziekteverzekering en pensioen bij.

Nadat z'n verzoek door het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) werd afgekeurd, spande Laurent een zaak aan tegen de Belgische overheid om z'n gelijk te halen. Daar ging de rechter echter niet in mee, bleek gisteren. Omdat Laurent een publieke functie bekleedt, kan hij niet gezien worden als ZZP'er. Daarom heeft hij geen recht op de constructies die voor Belgische zelfstandigen zijn opgezet.

Boekhouding

Eerlijk is eerlijk: een bestaan aan het hof kan niet iedereen bekoren. Er zijn volop royals die over de afgelopen jaren hun eigen pad hebben bewandeld, afscheid hebben genomen van het paleis, en een eigen bestaan hebben opgebouwd als privépersoon met een eigen onderneming. Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen. Maar daar hoort dan óók bij dat je afscheid neemt van je royale toelages, je vorstelijke onderkomen en (in veel gevallen) je titel. Het lijkt er nu echter op dat Laurent van twee walletjes wil eten.

Mark van den Wijngaert, koningshuisexpert en voormalig hoogleraar, stelt tegenover Het Nieuwsblad: "Hij wil de voordelen van een dotatie combineren met de voordelen van de sociale zekerheid."

Volgens Laurent maakt hij zich zorgen om het voorzien in ziektekosten. Ook heeft zijn echtgenote, Claire, geen recht op een weduwepensioen mocht Laurent komen te overlijden. Met ruim 200.000 euro belastingvrij op jaarbasis zóu je misschien denken dat je dit makkelijk zelf bij elkaar kunt sparen, maar dat lijkt dus niet uit te kunnen. "Het is geen kwestie van middelen, maar van recht", reageerde de prins hierop.

Controversiële prins

Zoals Van den Wijngaert opmerkt, is Laurent de eerste prins die een probleem maakt van dit systeem. Het is echter niet voor het eerst dat de jongere broer van Filip in opspraak raakt. Zo deed hij door de jaren verschillende ongemakkelijke uitspraken over mensen met rasta-kapsels en dames met wulpse vormen.

Bovendien uitte hij al meerdere malen flinke kritiek op de Belgische royals, en stelde hij dat hij wil vertrekken naar Italië. "Ik wil mijn dromen waarmaken en ik ben klaar hier in België", vertelde hij afgelopen najaar in gesprek met Sudinfo. Als klap op de vuurpijl werd Laurent ook een totaal gebrek aan respect verweten bij de Nationale Feestdag van België. Zo ging de prins namelijk zonder enige gêne zitten bellen tijdens de officiële ceremonie. Chic? Nee. Getuigend van toewijding aan de baan waarvoor hij z'n dotatie ontvangt? Des te minder.

De voor de hand liggende oplossing lijkt te zijn dat Laurent simpelweg afstand doet van z'n titels, royal taken en dotatie, en echt een leven voor zichzelf opbouwt buiten België. Kunnen we het daarná weer hebben over die sociale zekerheid.

Royalty
  • AD.nl, Beau Monde archief, De Telegraaf
  • NL Beeld