Glamour met een knipoog

A-ha! Dit is waarom een goede SPF ook in de lente onmisbaar is

De lente is in full swing en we genieten volop van de langere dagen, zonnestralen en voorjaarssferen. Maar niet onbelangrijk: vergeet je niet een goede SPF te gebruiken? Zo'n zonnebrandcrème is namelijk het hele jaar door belangrijk, en écht niet alleen in de zomer.

Foto van vrouw met SPF op schouder in de zon met grote hoed.

Plannen maken voor een vakantie naar de zon? Dan staat een goede zonnecrème ongetwijfeld hoog op je inpaklijst. Maar velen van ons laten de SPF de rest van het jaar een beetje links liggen. Dat is echter niet heel slim. Ook in de lente is een fijne SPF namelijk niet te missen!

SPF in de lente

We weten best dat smeren belangrijk is, maar waarom ook alweer? Dat heeft allemaal te maken met huidbescherming. Daarbij hebben we het natuurlijk over je gezondheid, maar óók over het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering. Sterker nog, zichtbare veroudering van de huid wordt voor 80 procent veroorzaakt door die UV-stralen, zo is al eens uit onderzoek gebleken.

In de zomer kunnen we soms behoorlijk verbranden als de zon sterk is. Dit komt door de zogenoemde UVB-straling. Deze UVB-straling neemt in de winter af, maar UVA, die verantwoordelijk is voor huidveroudering, blijft het hele jaar in dezelfde mate actief. Bovendien dringen UVA-stralen dieper door in de huid dan de UVB-variant.

Zelfs op de koudste winterdag kan UV dan ook veel schade aan de huid aanbrengen, bleek uit onderzoek gepubliceerd op de site van het prestigieuze blad Nature. Zonnebrand smeren is daarom ook een must in de lente – én de herfst en de winter.

Verbranden

Misschien denk je dan ook dat smeren alleen in de zomer belangrijk is, omdat je dan het grootste risico loopt op verbranding. Maar wist je dat UVA-straling in de winter en lente soms zelfs sterker kan zijn dan in de zomer?

Daarnaast bestaat zonlicht uit infraroodlicht en dat is tijdens elk seizoen actief. Eerst werd nog gedacht dat infraroodlicht onschadelijk is, maar uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat ook dit licht je huid kan beschadigen. Infraroodlicht kan de vrije radicalen in je lichaam verhogen, en die zijn gelinkt aan vroegtijdige huidveroudering.

DNA-schade

En ten slotte: huidveroudering is één ding, maar je gezondheid is álles. Als je je huid niet beschermt tegen de UV-stralingen, leidt dat simpelweg tot een vergroot risico op huidkanker door schade aan je DNA.

Zonlicht, direct of indirect, kan het DNA in je huidcellen namelijk flinke schade toebrengen. Deze cellen kunnen dan muteren, wat mogelijk leidt tot huidkanker. De organisatie Cancer Research UK meldt daarbij dat maar liefst negen van de tien gevallen melanome huidkanker in het Verenigd Koninkrijk voorkomen hadden kunnen worden met goede bescherming en het vermijden van de zonnebank.

Beauty
  • Beau Monde archief, Marie Claire, Lamelle, Cancer Research UK
  • Headerbeeld: Adobe Stock