Glamour met een knipoog

Wat is hyperpigmentatie en hoe kom je ervan af?

Als je een gezonde en stralende huid inbeeldt, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan een egale huid. Toch krijgt vrijwel iedereen op den duur met verkleuringen in de huid, oftewel hyperpigmentatie, te maken. Wil je hyperpigmentatie effectief aanpakken? Dan is het belangrijk om te begrijpen wat het is en wat je eraan kunt doen. 

Een vrouw die in de spiegel haar gezicht bestudeerd

Wat is de oorzaak van hyperpigmentatie? 

Wat is hyperpigmentatie? Hyperpigmentatie ontstaat door een overmatige productie en ophoping van melanine. Dit is het pigment dat de kleur van je huid bepaalt. Doordat het melanine zich ophoopt, ontstaan er donkere verkleuringen. Melanine helpt het lichaam van nature om de huid te beschermen tegen UV-straling. Raakt de productie uit balans, dan kunnen er donkere vlekjes ontstaan. Dit gebeurt doorgaans op plekken die veel aan de zon worden blootgesteld. Denk bijvoorbeeld aan het gezicht, het decolleté en je handen. 

Verschillende factoren kunnen voor een verhoogde aanmaak van melanine zorgen. UV-straling is vaak de belangrijkste boosdoener. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals hormonale schommelingen, ontstekingen en sommige medicijnen. Bovendien is genetische aanleg vaak een belangrijke factor. Vrouwen krijgen vaker te maken met melasma, een vorm van hyperpigmentatie die kan ontstaan door hormonale veranderingen. Zo kan dit bijvoorbeeld voorkomen bij een zwangerschap of het gebruik van anticonceptie. 

Welke soorten hyperpigmentatie zijn er? 

Goed om te weten is dat hyperpigmentatie in verschillende vormen voorkomt. Al deze vormen hebben een andere uitstraling en oorzaak. Ouderdomsvlekken (lentigo solaris) ontstaan bijvoorbeeld door langdurige blootstelling aan UV-straling. Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) ontstaat na beschadiging van de huid, bijvoorbeeld door ontstekingen als acne en eczeem. En melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd, omdat het met name ontstaat bij hormonale veranderingen in combinatie met zonlicht. 

De verschillende vormen van hyperpigmentatie ontstaan allemaal door een ophoping van melanine. De behandeling kan echter complex zijn, omdat het ook belangrijk is om de oorzaak aan te pakken.  

Hoe kun je hyperpigmentatie effectief behandelen? 

Als je hyperpigmentatie wilt aanpakken is het belangrijk om geduldig en consistent te zijn met je huidverzorging. Om te beginnen is het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen UV-straling, om te voorkomen dat er meer schade ontstaat. Gebruik daarom dagelijks een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Zelfs gedurende de winter is het belangrijk om de huid goed tegen zonlicht te beschermen. 

Er zijn verschillende ingrediënten die bestaande vlekken verlichten of de aanmaak van melanine helpen reguleren. Werkzame stoffen die nuttig kunnen zijn bij hyperpigmentatie zijn bijvoorbeeld niacinamide, vitamine C, retinol en zuren als azelaïnezuur en glycolzuur. Deze stoffen remmen de overproductie van melanine en stimuleren het celvernieuwingsproces.  

Beauty
  • Adobe Stock