Glamour met een knipoog

Hooikoorts? Zo creëer je een fleurige tuin zonder te snotteren

Het seizoen van snotteren en waterende oogjes is weer aangebroken. Heb jij ook zo'n last van hooikoorts? Geen zorgen! Ontdek hier hoe je je tuin hooikoorts-vriendelijk én fleurig maakt.

Mooie tuin met hooikoorts. – Foto van tuinierende vrouw

Hooikoorts in de lente

Zodra de lente aanbreekt, kunnen we weer genieten van allerlei prachtige bloemen en planten. Maar voor veel pechvogels betekent de lente ook een hoop gesnotter. Met dank aan pollen in de lucht hebben mensen met hooikoorts het behoorlijk zwaar. Van prikkende en tranende ogen, tot eindeloze niesbuien – het is niet gek dat de gemiddelde hooikoorts-patiënt in de lente liever niet buiten zit. Zonde, want juist in de lente kun je volop genieten van de buitenlucht! Bovendien is het heel simpel om je tuin of balkon hooikoorts-vriendelijk te maken. En daarvoor hoef je echt niet in te leveren op de esthetiek.

Wat veroorzaakt hooikoorts?

Zoals al even genoemd, wordt hooikoorts veroorzaakt door pollen. Dit stuifmeel kan zich op twee manieren verspreiden: via de wind en via insecten. Die eerste soort pollen is het type dat voor die bekende allergische reacties zorgt. Dit stuifmeel is erg licht en kan dus makkelijk door de wind meegevoerd worden.

Andere planten laten het bestuiven doen door insecten zoals bijen of hommels, legt Weeronline uit. De pollen die deze beestjes transporteren zijn meestal niet-allergeen. Bovendien zijn ze zwaarder, waardoor ze minder snel door de wind in je neus of ogen terechtkomen.

Hoe maak je een mooie tuin als je hooikoorts hebt?

Je hoeft écht geen tegeltuin aan te leggen of strakke betonvloer te laten gieten om je hooikoorts tegen te gaan. Juist de meest fleurige en kleurige bloemen en planten zijn namelijk bij uitstek geschikt voor een hooikoorts friendly tuin.

Deze planten wil je vermijden met hooikoorts

  • Gras: een gewoon gazon kan meestal geen kwaad, mits je deze regelmatig maait. Zo voorkom je dat het gras kan gaan bloeien, met een hoop pollen als gevolg. Grote bossen siergras zijn misschien makkelijk in 't onderhoud en erg stijlvol, maar ze zijn een ramp voor mensen met hooikoorts.
  • Mediterrane planten: een stukje Méditerranée in huis halen? Bomen als de cipres en olijf staan erom bekend dat ze veel allergene pollen verspreiden. Wil je toch graag een cipres in je tuin, kies dan voor een exemplaar dat uit een meer noordelijke regio komt.
  • Kies de juiste boom: een mooie boom kan voor een broodnodig stukje schaduw zorgen. Vermijd echter soorten als de berk, els en hazelaar. Deze verspreiden erg veel pollen.
  • Onkruid: natuurlijk zijn we onkruid liever kwijt dan rijk, maar voor mensen met hooikoorts is dit extra belangrijk. Bedek de grond bijvoorbeeld met boomschors om wildgroei tegen te gaan.

Deze planten zijn goed bij hooikoorts

  • Kies kleur: hoe kleuriger de bloem, hoe kleiner de kans dat ze afhankelijk zijn van bestuiving via de wind. Denk bijvoorbeeld aan azalea's, lelies, brem, jasmijn, lavendel, goudsbloemen en asters.
  • Waterplanten: het zal je niet verbazen, maar ook waterplanten veroorzaken bijna nooit hooikoorts. Tijd om een vijvertje aan te leggen?
  • Moestuin: ook een eigen moestuin is hartstikke hooikoorts-vriendelijk. Omdat groentegewassen bijna nooit tot bloei komen, krijgen de pollen geen kans. Plus: zo kun je smullen van lekkers uit eigen tuin. Win-win!

Hooikoorts vrij tuinieren?

Met deze stappen maak je van je eigen tuin een hooikoorts-vriendelijke oase. Maar dat betekent niet dat het snotteren daarmee gedaan is, helaas. Stuifmeel wordt immers ook uit de tuin van je buren op de wind gedragen. Gelukkig kun je met deze fijne tips de last wel een flink stuk verlichten!

Lifestyle
  • Libelle, Pelckmans, Weeronline
  • Adobe Stock