Glamour met een knipoog

Het groene geheim voor een stralende huid

Bladgroenten, groene appels, groene thee – als groen een teken van gezondheid is, dan moet matchapoeder met zijn levendige kleur wel héél gezond zijn, toch? Een expert licht toe...

Matcha

De kracht van matcha

"Matcha is een soort groene theepoeder dat bekendstaat om zijn vele gezondheidsvoordelen", zegt diëtiste Mayank Pandey tegen Real Simple. "Het is rijk aan antioxidanten, met name catechines, die in verband zijn gebracht met het versterken van het immuunsysteem en bescherming bieden tegen chronische ziekten, de gezondheid van het hart verbeteren, het risico op bepaalde soorten kanker verminderen en de hersenfunctie verbeteren", legt hij uit.

Groene theepoeder dat is ontstaan uit zachte theeblaadjes (Beeld: Adobe Stock)

Het proces

Traditionele matcha ontstaat uit jonge, zachte theeblaadjes die eerst worden gedroogd en daarna fijn gemalen tot een lichtgroen, luchtig poeder. De poeder wordt vervolgens opgelost in warm water en opgeklopt tot een romige, schuimige drank.

Vlak voor de oogst bedekken boeren de theeplanten met schaduwdoeken. Daardoor maken de planten extra chlorofyl aan, wat de blaadjes zachter en zoeter maakt – met een frisse smaak en een zijdezachte textuur als resultaat.

Tencha

Na ongeveer drie weken schaduw plukken de oogsters geselecteerde bladeren – slechts een handvol per plant – en stomen ze om het oxidatieproces te stoppen. Vervolgens worden de bladeren gedroogd. De stelen en nerven worden verwijderd en daarna worden de bladeren met stenen vermalen. Wat overblijft, het fijne poeder dat je kent als matcha, wordt tencha genoemd.

Gezondheidsvoordelen

  • Matcha is rijk aan vitaminen en mineralen zoals het sterke antioxidant genaamd polyfenolen.
  • Helpt bij stress – matcha bevat L-theanine, een aminozuur dat ontspanning kan bevorderen.
  • Matcha bevat tevens actieve ingrediënten zoals catechines, luteïne en vitamine K, die allemaal de gezondheid van de hersenen kunnen verbeteren.
  • De polyfenolische verbindingen die in het drankje voorkomen kunnen een positief effect hebben op het hart.
  • Matcha bevat minder cafeïne dan koffie.

How to make:

  1. Breng een klein pannetje met water aan de kook.
  2. Haal de pan van het vuur en laat het twee tot drie minuten afkoelen. Je hebt warm water nodig voor je matcha, maar niet kokend.
  3. Schep een theelepel matchapoeder in een theekopje.
  4. Voeg 1/3 kopje warm water toe.
  5. Klop de substantie op met een bamboelepel. Dit speciale borsteltje laat lucht in het mengsel komen en zorgt voor schuim. Je kunt ook een lepel gebruiken als je geen borstel hebt, maar het matchamengsel kan in vergelijking wat dun aanvoelen.
  6. Enjoy!
Lifestyle
  • Real Simple, TikTok @softlyfee
  • Adobe Stock