/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FMEFpD9m4xXIKF41749550643.jpg)
Tuintips van de experts
In het nieuwe boek Glorious Gardens doet lifestyle-schrijver Dara Caponigro tuin-inspiratie op bij een bijzondere groep experts. De schrijfster heeft namelijk gespiekt in de tuinen van 21 vooraanstaande interieurdesigners. Want wat blijkt? "Er is veel samenhang tussen de manier waarop deze tuinen eruit zien en de interieurs die deze mensen ontwerpen. Interieurontwerpers behandelen hun tuin als een verlengstuk van hun huis", aldus Caponigro.
Voor Gardenista heeft Laura Fenton een reeks van zes wijze lessen van deze ontwerpers op een rij gezet. Deze kun je simpel toepassen op je eigen tuin, waarmee je een designer-waardige buitenruimte creëert!
1. Deel je tuin in zoals je een huis zou indelen
Binnenshuis is het makkelijk om een indeling te maken. De ene kamer gebruik je om te slapen, een ander om te dineren – het volgt allemaal een simpele logica. Voer dit ook door in je tuin en zorg voor een logische indeling. Zeker wanneer je een flinke tuin hebt, zorgt dit voor rust en overzicht.
2. Zorg dat je tuin matcht met je huis
Een mooie tuin is een aanvulling op je huis en vice versa. Heb je een ultramoderne woning? Dan is een klassieke hoftuin misschien niet de beste match met je woning. Stem je tuin af op je huis én de verdere omgeving.
3. Zorg voor rustpunten
Elk hoekje van je tuin volstoppen met bonte kleuren en uitgebreide versiersels? Dat kun je beter niet doen, tipt Caponigro. Net zoals je binnenshuis rust creëert en niet élke muur volhangt met drukke decoraties, heeft ook je tuin rustpunten nodig. Kies hiervoor bijvoorbeeld voor nette, groene heggetjes en perfect geknipte buxussen.
4. Versier je tuin
Een mooie tuin heeft meer dan planten alleen. Van prieel tot poort en van buste tot vaas: je maakt je tuin écht af met een aantal goede versieringen.
5. Bekijk je tuin eens door het raam
Natúúrlijk willen we graag zoveel mogelijk tijd in het zonnetje in de tuin doorbrengen. Maar ook wanneer je binnen zit, wil je van je tuin kunnen genieten. Zo noemt Caponigro architect Stephen Sills als voorbeeld. Sills zou z'n tuin namelijk vanachter het venster ontworpen hebben. "Elk raam in beide huizen kijkt uit op een harmonieus tuinlandschap", stelt de auteur.
6. Wees geduldig en leer loslaten
Misschien wel de belangrijkste en tegelijk ook de moeilijkste tip: wees geduldig. Het aanleggen van een mooie tuin kost nu eenmaal de nodige tijd. Bovendien kun je niet 100% bepalen wat de natuur voor jouw tuin in petto heeft. "De architecten in dit boek zijn gewend om precies te bepalen hoe iets eruit moet zien, maar veel van hen zijn van mening dat je de natuur niet volledig onder controle hebt. Daar hebben zij zich bij neergelegd en juist schoonheid in gevonden", schrijft Caponigro.
Laat je dus niet van de wijs brengen wanneer jouw bloemen extra tijd nodig hebben om tot bloei te komen of die leuke klimpant opeens een andere kant opgaat dan je in je hoofd had. Het heurt er allemaal bij, en het eindresultaat is vaak nét zo mooi. Toch?
- Gardenista
- Adobe Stock