Glamour met een knipoog

Powervrouw Angela Holtkamp: 'Ik doe nooit concessies aan kwaliteit, onze klanten betalen voor het beste'

Al 56 jaar vindt bekend en onbekend Nederland zijn weg naar patisserie Holtkamp, gerenommeerd om zowel haar zoete heerlijkheden als haar kwaliteitscroquetten, die tot in Dubai op de kaart staan. Sinds 2002 zwaait Angela (52) de scepter over het familiebedrijf. In gesprek met Beau Monde vertelt ze voluit over haar jeugd, het bedrijf, én de sachertaart van prinses Beatrix.

Tweeluik foto's van Angela Holtkamp van patisserie Holtkamp.

Patisserie Holtkamp: een familiebedrijf pur sang

"Als ik ergens mijn achternaam noem, hoor ik regelmatig: ‘Wat leuk, bent u van de patisserie?’ Ik ben er trots op dat we als klein winkeltje uit Amsterdam landelijke bekendheid genieten", vertelt Angela Holtkamp ons. In 1969 startten haar ouders het bedrijf, en de hele familie werd er van meets af aan bij betrokken. "Mijn vader stond in de bakkerij, mijn moeder deed de administratie en de winkel, en thuis ons huishouden. Toen ik in 1972 geboren werd, creëerde mijn vader zijn eerste bonbon en vernoemde die naar mij. De ‘Angela’ ligt nog altijd in onze winkel." Zoet!

Van behulpzame peuter naar eigenares

"Omdat we boven de zaak woonden, waren mijn twee jongere broers en ik eigenlijk altijd in de bakkerij. Op 3-jarige leeftijd stond ik al beneden doosjes te vouwen, legde amandelen op gevulde speculaas en veegde de vloer aan", herinnert Angela zich. In 2002 nam zij vervolgens de zaak over. "Ik ben nooit gepusht om dat te doen, maar het lag wel in de lijn der verwachting. Ik ben namelijk altijd al gek geweest op koken en bakken en heb een patisserieopleiding gedaan; daar heb ik mijn toenmalige man Nico ontmoet. Op het moment dat mijn ouders met pensioen wilden, werkten Nico en ik al acht jaar in de bakkerij. Eigenlijk wilden wij samen een zaak opstarten, maar mijn twee broers wilden de patisserie niet overnemen en ik had het ontzettend jammer gevonden als het levenswerk van mijn ouders en de plek waar ik ben opgegroeid in vreemde handen zou komen."

"Aan de ‘overname’ heb ik niet veel ruchtbaarheid gegeven, want ik was bang voor vooroordelen. Dat klanten zouden zeggen: ‘Het is niet meer wat het geweest is.’ Veel mensen hebben daardoor niks in de gaten gehad, sommigen denken nog altijd dat mijn vader hier werkt. Dan zeggen ze: ‘Is de grote baas er?’ En antwoord ik: ‘Ja, zegt u het maar’, haha", lacht ze.

Moeilijk begin

Hoewel Angela anno nu helemaal haar draai heeft gevonden als eigenaar, was dat in het begin nog best pittig. "De beginjaren als eigenares vond ik niet makkelijk. Dat je opeens eindverantwoordelijk bent, terwijl je ook nog dingen moet leren, was zwaar, helemaal omdat ik twee kleine kinderen had. Die eerste periode als moeder ben ik sowieso te hard van stapel gelopen. Mijn aandacht verdelen tussen een baby, bakkerij, winkel en kantoor was pittig. Het is gelukt, maar na anderhalf jaar was ik gebroken."

Traditie, ambacht en kwaliteit

Gelukkig is alles goedgekomen, en is patisserie Holtkamp nog altijd favoriet bij talloze vaste klanten, toeristen én BN'ers. Waar ze dat aan te danken hebben? "Onze kracht is dat we gewone items, denk aan de bananensoes die vanaf dag één in de winkel ligt, zo lekker mogelijk maken. We laten ons inspireren door Franse patisserie, want ik hou van traditie. Het hoeft allemaal niet zo hip. Met trends – denk aan de crompouce, de Dubai-reep of gebak met fermentatie – gaan wij niet mee."

Het credo van de zaak is dan ook 'ambachtelijk en klassiek'. En dat werpt z'n vruchten af! "Ik doe nooit concessies aan kwaliteit. Wat heb je aan iets wat er op en top uitziet, maar niet zo smaakt? Onze klanten verwachten het beste en daar willen ze voor betalen."

De sachertaart van Beatrix

Over de BN'ers die zij verwelkomt, is Angela discreet. Alleen de kleine groep die zélf heeft verklapt dat ze graag bij patisserie Holtkamp komen, wordt gedeeld. "Tot onze clientèle behoort eveneens het Koninklijk Huis, maar ik kan niet in detail treden over wat we precies voor wie maken. Wel mag ik zeggen dat we geregeld orders hebben voor staatsbanketten in de koninklijke paleizen", legt de powervrouw uit.

"Wij kregen ooit het verzoek van toenmalig koningin Beatrix om sachertaart te maken, omdat zij daar veel van houdt. Deze koninklijke sacher, zoals wij hem noemen, verkopen we nog steeds en is gemaakt volgens het recept dat wij van het Koninklijk Huis aangeleverd kregen." Kortom: wil je smullen als een royal? Dan breng je een bezoekje aan patisserie Holtkamp!

Dit artikel is deel van een interview met Angela voor de juni-editie van Beau Monde. In dit nummer vind je ook grote interviews met Yolanthe Cabau, Rob Jetten, Kim Kötter, Shelly Sterk en Domien Verschuuren. Nu in de winkels en natuurlijk verkrijgbaar via Tijdschrift.land!

Lifestyle
  • Jeroen van der Spek