Glamour met een knipoog

Recept: een heerlijke clubsandwich volgens Joris Bijdendijk en Samuel Levie

Volgens culi-experts Joris en Samuel is er een ware broodrevolutie gaande. En dan hebben we het niet over bammetjes en kleffe puntjes, maar over specialiteiten die lange TikTok-rijen trekken. Doe mee met de trend en trakteer jezelf op het lekkerste broodje (zonder in de rij te staan).

Foto van een clubsandwich tegen een gee achtergrond

Broodje volgens de chefkoks

Chef-kok Joris Bijdendijk verzamelt Michelinsterren alsof het postzegels zijn en culinair columnist Samuel Levie wordt de worst-tsaar van Amsterdam genoemd. Niet gek dus dat deze twee vrienden samen al heel wat ‘smakelijke’ avonturen hebben beleefd. Ze schreven een boek met soeprecepten, openden gezamenlijk een ‘snert-winkel’ en bundelden onlangs de heerlijkste broodgerechten in het boek Broodjes van Sam & Joris.

In dit boek leer je hoe je het allerlekkerste brood zelf bakt en vervolgens belegt. In zes hoofdstukken presenteren Samuel en Joris 52 overheerlijke tosti’s, sandwiches, tartines, gevulde broodjes, puntjes en zoete broodjes: van croque monsieur, tamago-sando (Japans broodje ei), toast kannibaal en worstenbroodjes tot een uitsmijter shakshuka, een broodje gezond, bal of kroket en - voor de zoete trek - cinnamon buns en zelfs een broodje ijs.

Broodjes van Sam & Joris, via uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, €25

Ingrediënten

Voor één broodje

  • 1 tomaat
  • ½ avocado
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 ei
  • klontje boter
  • 3 sneetjes casinowitbrood
  • 6 knapperige blaadjes kropsla
  • 5 plakken dik gesneden gegrilde kiprollade
  • 4 plakken ontbijtspek, krokant gebakken
  • handje naturelchips of frites
  • 4 eetl. mayonaise, aangemaakt met de rasp en het sap van:
  • ½ biologische citroen

Bereiding

  • Snijd de tomaat en avocado in dunne plakjes en breng beide op smaak met zout en peper.
  • Klop in een kom het ei los met zout en peper en bak hier in een koekenpan met een klontje boter een dunne omelet van.
  • Toast de sneetjes brood lichtjes aan beide kanten in een broodrooster of koekenpan. Zorg ervoor dat het brood niet uitdroogt en hard wordt.
  • Besmeer 2 sneetjes royaal met de citroenmayonaise.
  • Leg 1 snee toast met mayonaise op een bord. Beleg met de helft van de slablaadjes, de kiprollade, tomaat en de helft van het krokant gebakken ontbijtspek.
  • Leg de tweede snee toast met mayonaise erop en beleg met de rest van de sla, de omelet, avocado en de rest van het ontbijtspek.
  • Top af met de laatste snee toast en snijd de clubsandwich diagonaal door. Zet eventueel vast met een prikker.
  • Serveer met de chips of frites.

Eet smakelijk!

Dit artikel komt uit de juni-editie van Beau Monde. In dit nummer vind je ook grote interviews met Yolanthe Cabau, Rob Jetten, Kim Kötter, Domien Verschuuren, Shelly Sterk en Angela Holtkamp. Nu in de winkels en natuurlijk verkrijgbaar via Tijdschrift.land!

Food & health
  • Saskia van Osnabrugge