Glamour met een knipoog

Emotionele Michelin-uitreiking: De Librije behoudt zijn drie sterren na verlies van Jonnie Boer

Een Michelin-uitreiking vol emoties, herinneringen en erkenning. De Librije schreef geschiedenis met drie sterren én een ontroerend eerbetoon aan zijn overleden chef.

Foto van het team van De Librije met chefkok Nelson Tanate en Thérèse Boer voor een foto van Jonnie Boer tijdens de Michelin-uitreiking in oktober 2025.

Een bijzondere avond voor de Nederlandse gastronomie

Tijdens de uitreiking van de Michelinsterren 2025 hing er een andere sfeer dan normaal: het gemis van topchef Jonnie Boer raakte alle aanwezigen. Jonnie overleed afgelopen april – een gigantische klap voor zijn familie én het team van de Librije dat achterbleef zonder hun leider. Toch stond er gisteren een zichtbaar geraakt, maar strijdbaar team op het podium, onder leiding van chef Nelson Tanate en Jonnie's vrouw Thérèse Boer, om de hoogste culinaire eer in ontvangst te nemen.

Voorbereid op het ergste

Na het overlijden van Jonnie Boer was het allesbehalve vanzelfsprekend dat De Librije zijn sterren zou behouden. De eisen zijn streng en verlies van een ster na het wegvallen van een chef is geen uitzondering. "Zeker vroeger, als de chef wegging of wegviel, dan waren de sterren ook weg. We hebben hier veel gesprekken met elkaar over gehad", verklapte Thérèse.

Die onzekerheid drukte zwaar. "We hebben geschreeuwd, gejankt en alles gedaan om die drie sterren te houden. Omdat Jonnie dat wil", aldus Thérèse. Maar die missie is dus meer dan geslaagd.

"Fijnproevers krijgen bij De Librije nog steeds een persoonlijke ode aan het Nederlandse terroir voorgeschoteld, innemend en creatief", viel er in het juryrapport te lezen.

Speciale Mentor Award

Eerder op de avond vond een emotioneel moment plaats toen postuum een Mentor Award werd uitgereikt aan Jonnie Boer. Er werd minutenlang geapplaudisseerd door de aanwezigen. "Het is echt bizar om hier zo te staan", vertelde een zichtbaar emotionele Thérèse. "Maar we voelen echt dat hij bij ons is. Maar we gaan dit voortzetten voor hem. Bedankt voor jullie mooie applaus, ik weet zeker dat hij het hoort."

Culinaire top

Met deze nieuwe bekroning is De Librije het enige restaurant in Nederland dat over drie Michelinsterren beschikt – een eer die zij al sinds 2004 verdedigen.

Daarnaast zijn er twintig Nederlandse restaurants met twee Michelinsterren. Hiervan zijn Create by Guido Braeken in Eijsden en GEM. by Soenil Bahadour nieuwe toevoegingen aan het rijtje. Ten slotte zijn er 98 restaurants met één felbegeerde Michelinster, waaronder vijf nieuwe locaties.

Food & health
  • De Telegraaf
  • NL Beeld