Glamour met een knipoog

Zó maak je van restjes brood een heerlijk dessert deze herfst

Oud brood over? Gooi het niet weg. Je kunt er namelijk een waanzinnig lekker herfsttoetje mee maken – zacht, fruitig en verrassend chic. Dit vergeten dessert is een echte klassieker in Engeland, maar met een moderne twist wordt het dé ontdekking van je najaar.

Foto van broodpudding met fruit. Recept om van restjes brood een heerlijk dessert te maken met bramen en pruimen.

Dat je met oud wit brood een spectaculair dessert op tafel kunt zetten, bewijst dit recept van delicious., gedeeld door auteur Debbie Major. Haar herfstpudding is een seizoensgebonden variant van de traditionele Britse broodpudding. Met pruimen, bramen en peren geeft dit heerlijke toetje een instant herfstgevoel. Perfect voor wie zin heeft in iets anders dan appeltaart dit najaar!

Dit heb je nodig voor deze heerlijke herfsttoetjes:

  • 450 g bramen
  • 400 g pruimen, ontpit en in plakjes gesneden
  • 2 peren, geschild, zonder klokhuis en in plakjes
  • 250 g fijne kristalsuiker (bij voorkeur lichte basterdsuiker of fijne kristalsuiker)
  • Geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
  • 12-14 sneetjes witbrood (middelgroot, zonder korst)
  • 2 eetlepels crème de cassis (optioneel – zwartebessenlikeur)

Zo maak je de broodpuddinkjes:

  1. Doe de bramen, pruimen, peren, suiker, sinaasappelrasp en -sap samen in een pan. Zet de pan op laag vuur, dek af met een deksel en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken, totdat het fruit een beetje zacht en sappig wordt. Haal de pan van het vuur.
  2. Maak de binnenkant van 6 kleine puddingvormpjes een beetje vochtig (bijvoorbeeld met een nat kwastje of doekje). Bekleed elk vormpje met vershoudfolie, zorg dat het ruim over de rand hangt, en strijk de folie zo glad mogelijk.
  3. Snijd met een ronde bakvorm 6 stukjes brood van ongeveer 5 cm doorsnee en druk die stevig op de bodem van elk vormpje. Bekleed de zijkanten van de vormpjes met repen brood en snijd ze op maat zodat alles netjes aansluit.
  4. Schep met een sleuflepel (of gewone lepel) het fruit uit de pan en verdeel het over de met brood beklede vormpjes.
  5. Dek elk vormpje af met een plakje brood als ‘deksel’. Lepel een beetje van het sap uit de pan over elk puddingvormpje zodat het brood goed doordrenkt raakt. Bewaar de rest van het sap in de koelkast.
  6. Vouw de overhangende folie over de bovenkant van elke pudding. Zet er een schoteltje en een conservenblikje of iets zwaars bovenop als gewicht.
  7. Zet de puddinkjes minimaal een nacht in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken en alles stevig wordt.

De volgende dag is het tijd om jouw herfstdesserts te serveren. Hiervoor haal je voorzichtig het folie los van de 'dekseltjes'. Houd vervolgens een bord tegen het puddingvormpje aan en keer de puddingvorm ondersteboven op het bord.

Variatietips

Zin in een frisse twist aan je bessenpudding? Serveer ze dan met een beetje roomkaas. Je maakt heel simpel een zoete roomkaas-topping door een zuivelspread los te kloppen met honing naar smaak. Voor een extra zoete twist, serveer je de herfsttoetjes met een bolletje vanille-ijs en een beetje vers fruit.

Perfect voor elke herfsttafel

Deze herfstpudding is ideaal als afsluiter van een diner met vrienden, of gewoon als zondagtoetje bij de open haard. Hij is luchtig, fruitig, een tikje nostalgisch en toch verrassend anders. Wie zegt dat oud brood saai is, heeft dit nog niet geproefd!

Food & health
  • delicious.
  • Adobe Stock