Glamour met een knipoog

De herfst op een bord: waarom deze salade met saffraan het ultieme comfort-gerecht is

De geur van saffraan, het sissen van gegrilde groenten en een bord vol kleur – deze herfstsalade is comfortfood met klasse.

Foto van een bord met een herfstsalade.

Voor BBC GoodFood schrijft kok Tom Kerridge over een recept dat alles in zich heeft wat de herfst belooft: warmte, kleur en nostalgie, maar dan op een bord. Deze heerlijke salade is een ode aan groenten in hun mooiste seizoen, gehuld in een dressing van saffraan. Waar de meeste salades licht en zomers zijn, speelt deze met de diepte van geroosterde smaken en de luxe van specerijen die ooit meer waard waren dan goud.

De basis is eenvoudig: wortel, courgette, broccoli, tomaten en olijven. Maar door de groenten te grillen tot ze licht geschroeid zijn, krijgen ze die typische rokerige toon die doet denken aan open haard en vallende bladeren. Daaroverheen komt een dressing van azijn, mosterd, suiker en saffraan – een combinatie die zuur, zoet en aards perfect in balans brengt.

Dit heb je nodig:

Voor de salade:

  • 12 regenboogwortels, gewassen en geschild
  • 1 middelgrote courgette, in plakjes gesneden
  • 8 stengels bimi, dikke stelen eventueel in de lengte gehalveerd
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 100 gram gemengde cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 4 bosuitjes, in schuine dunne ringen gesneden
  • 3 pruimtomaten, ingekruist, kort geblancheerd, ontveld, ontpit en in kleine stukjes gesneden
  • 1 handvol zwarte olijven, ontpit en in plakjes gesneden
  • ½ komkommer, in de lengte doorgesneden, zaadlijsten verwijderd en in schuine plakjes gesneden
  • 3 eetlepels grofgehakte basilicum

Voor de saffraandressing:

  • 20 ml appelciderazijn
  • ½ theelepel Dijonmosterd
  • Snufje saffraandraadjes
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 50 ml extra vierge koolzaadolie (of olijfolie, naar smaak)
  • 1 kleine sjalot, fijngehakt

Zo maak je deze gegrilde herfstsalade:

  1. Verhit een grillpan op middelhoog tot hoog vuur.
  2. Doe de wortels, courgette en bimi in een grote kom, breng licht op smaak met zout en peper en meng met de koolzaadolie.
  3. Zodra de grillpan goed heet is, gril de groenten in porties tot ze licht geschroeid zijn – ongeveer 3 à 4 minuten per keer. Leg ze daarna terug in de kom.
  4. Wanneer alle groenten gegrild zijn, voeg je de overige salade-ingrediënten toe. Hussel alles voorzichtig door elkaar en zet even opzij.
  5. Klop in een kom de appelciderazijn, Dijonmosterd, saffraandraadjes en suiker met een snuf zout tot de suiker is opgelost.
  6. Giet vervolgens geleidelijk de olie erbij terwijl je blijft kloppen, zodat de dressing mooi bindt. Roer tenslotte de fijngehakte sjalot erdoor.
  7. Sprenkel de saffraandressing over de salade, meng lichtjes en serveer direct.

De schoonheid van eenvoud

Waar comfort food vaak wordt geassocieerd met zware stoofpotten of pasta’s, bewijst dit recept dat troost ook in frisheid kan schuilen. De groenten behouden hun bite, de saffraan zorgt voor die zachte warmte die de herfst kenmerkt, en het geheel is naast smaakvol ook nog ens een lust voor het oog.

Deze salade is bovendien helemaal van nu: plantaardig, zuivelvrij en glutenvrij. Perfect dus voor wie bewust eet, maar niet wil inleveren op smaak of stijl. Zet hem als bijgerecht op tafel bij een herfstig diner, of eet hem lauw als lunch met een stuk knapperig brood. Eet smakelijk!

Lifestyle
  • BBC Good Food
  • Adobe Stock