Glamour met een knipoog

Goed punt: geniet van een heerlijke taartpunt banaan-amandelcake met dit recept van Jamie Oliver

Dit is makkelijk punten scoren! Deze bananentaart van Jamie Oliver is én supersimpel én supersmakelijk. En omdat ’ie ook nog eens supergezond is, kun je gewoon een stukkie extra pakken. Dat is geen punt, met dit recept.

Tweeluik foto's met links de voorkant van Jamie Oliver's Boek 'Eet Jezelf Gezond'. Rechts een sfeervolle foto van de banaan-amandelcake uit dit recept..

In het nieuwe boek Eet jezelf gezond draait het niet om wat je moet vermijden in een gezond menu, maar juist om alles wat wél kan. Jamie Oliver geeft 50 healthy hacks en een maaltijdplan van 2 weken als kickstarter. Het boek bevat meer dan 120 nieuwe heerlijke recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes, allemaal op voedingswaarde getest. Elk recept is een goede voedingskeuze, dat maakt het simpel om te beslissen wat je gaat eten. Het is altijd goed. En lekker!

Banaan-amandelcake van Jamie Oliver

Beau Monde deelt alvast deze smakelijke banaan-amandelcake. Briljante bananen en amandelen zijn de sterren van deze heerlijk weldadige alles-in-een-cake. Met 11 minuten voorbereiding en 45 minuten in de oven, zet je binnen een uurtje tijd een heerlijke traktatie voor 12 op tafel. Let's go!

Ingrediënten:

  • 500 g rijpe bananen
  • 2 grote eieren
  • 250 g amandelmeel
  • 1 el bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 100 g yoghurt, plus extra voor erbij
  • 100 ml ahornsiroop, plus extra om te bestrijken
  • 2 tl vanillepasta
  • 50ml olijfolie, plus extra voor het invetten

Zo maak je de banaan-amandelcake:

  1. Verhit de oven tot 170 °C. Vet een springvorm van 23 cm doorsnee in met olijfolie en bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Pureer 350 g van de gepelde bananen in een keukenmachine, breek de eieren erboven en voeg de rest van de ingrediënten toe. Giet er 50 ml olijfolie bij, voeg een klein snufje zeezout toe en mix alles glad. Schenk het beslag in de springvorm en strijk gelijkmatig uit. Snijd de resterende bananen in plakjes, leg ze erop en bak de cake 45 minuten, of tot een prikker in het midden er schoon uit komt.
  3. Haal de cake uit de oven, bestrijk hem met een beetje ahornsiroop en laat hem 10 minuten afkoelen. Ga met een spatel rondom langs de cake, haal hem uit de vorm en laat hem op een rooster afkoelen of serveer hem warm.

Tip: Dol op kliekjes? Snijd de cake in punten, verpak ze individueel en bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer. Gewoon even laten ontdooien en smullen maar!

Voedingswaarden

Energie 216 Kcal • vet 13,9 g • Verz. vet 1,6 g • eiwitten 6,5 g Koolhydraten 19,3 g • Suikers 13,9 g • Zout 0,2 g • Vezels 3,3 g

Over Jamie Oliver

Jamie Oliver is al 25 jaar een fenomeen op het gebied van koken en campagnevoeren, en heeft miljoenen mensen geïnspireerd om zelf lekker en vers te koken. Zijn 30 kookboeken werden bestsellers, in Engeland is hij zelfs de bestverkopende non-fictie auteur ooit.

Food & health
  • David Loftus via Uitgeverij KOSMOS