De herfst staat bekend om haar prachtige kleuren, naderende feestdagen en… Gesnotter. Kijk maar eens om je heen op kantoor, in de sportschool of tijdens het shoppen: opeens lijkt iedereen hoestend en proesten door het leven te gaan. Gelukkig kun je met de juiste voeding je immuunsysteem een handje helpen!
1. Kool: vitaminebom van eigen bodem
Vergeet dure superfoods uit het buitenland – kool is een ware krachtpatser en komt gewoon van Nederlandse grond. Denk aan boerenkool, spruitjes of witte kool. Ze zitten tjokvol vitamines A, B, C en K, plus antioxidanten die je lichaam helpen virussen buiten de deur te houden. En het mooiste? Je kunt er eindeloos mee variëren: in een stamppot, door soep of als roerbak.
Mooi meegenomen: verse groenten die een lange reis afleggen naar jouw bord, raken onderweg volop vitaminen kwijt. Daarom kun je beter voor lokaal lekkers kiezen – zoals bijvoorbeeld kool!
2. Vette vis: jouw herfstige vitamine D-shot
In de zomer halen we onze vitamine D uit zonlicht, maar in de herfst is dat lastiger. Daarom is het slim om extra vette vis te eten, zoals zalm, makreel of haring. Deze vissen zitten boordevol omega 3 en vitamine D – essentieel voor een sterk immuunsysteem én gezonde hersenen. Probeer twee keer per week een portie vis op het menu te zetten.
De Duitse lifestyle-website Focus schrijft dat je met slechts 400 gram vis al aan je dagelijkse hoeveelheid Vitamine D zit. Ter vergelijking: je zou hier 20 kilo (!) varkensvlees voor moeten eten, of zo'n 10 liter melk drinken. Een lekkere maaltijd met vis is duidelijk de makkelijkste optie!
3. Noten: kleine krachtpatsers vol energie
Ze worden vaak bestempeld als calorierijk, maar noten zijn juist gezonde energiebommetjes – mits je het bij een handje per dag houdt. Amandelen, walnoten en hazelnoten bevatten zink, selenium en vitamine E: allemaal stoffen die je weerstand ondersteunen. Handig als snack, door de yoghurt of als crunchy topping over je avondeten.
4. Pompoen: herfstfavoriet vol vitamines
Pompoen is niet alleen dé smaakmaker van het seizoen, maar ook een echte weerstand-booster. De oranje kleur verraadt het al: pompoenen zitten vol bèta-caroteen, een krachtige antioxidant die je lichaam omzet in vitamine A – essentieel voor een sterk immuunsysteem. Daarnaast bevat pompoen een mix van vitamine B1, B2 en B4, plus belangrijke mineralen zoals magnesium, calcium, ijzer en vooral kalium.
Ook is er goed nieuws voor wie op de lijn let: pompoen is voedzaam én laag in calorieën. Of je ’m nu in de oven roostert of tot een romige soep verwerkt, deze herfstklassieker doet je lichaam én smaakpapillen goed.
5. Water en thee: de kracht van hydratatie
Veel mensen vergeten genoeg te drinken zodra het kouder wordt. Maar een goed gehydrateerd lichaam is beter in staat om bacteriën en virussen weg te spoelen. Bovendien is vocht onmisbaar voor je slijmvliezen – de eerste barrière die je lichaam heeft tegen ziekmakers. Kruidige herfstthee, zoals gember, kurkuma of kaneel, is niet alleen lekker verwarmend, maar ook ontstekingsremmend. Dus zet die thermoskan maar klaar!
- Focus.de
- Adobe Stock