slogan

Prinsjesdag? Kopzorgen!

::

Prinsjesdag, een dag vol kopzorgen en rituelen voor wie meent parlementair iets voor te stellen, wegens Dresscode Hoed.

Koningin Máxima heeft het natuurlijk goed geregeld en zou er ook nog beeldig uitzien met een fruitschaal op heur hoofd. Zij komt zelfs ongeschonden met een wagenwiel uit de Gouden Koets. En wuift zelfs met windkracht elf standvastig vanaf het balkon als het allemaal voorbij is. Met dank aan vele hoedenspelden, als Hoofddeksel & Tiara Veteraan Eerste Klasse.

2002 © Michael Porro / Getty Images

Voor minder ervaren hoedendragers is het toch altijd een stressmomentje, want de opening van het Parlementaire Jaar in de Ridderzaal is best een dingetje. Dus, statement of chic? Hoog of breed? En op hoeveel graden moet ie hangen? Het is altijd weer genieten van wat er nu weer is verzonnen en aangeschaft bij Maison Chapeau (of V&D, want ons bin zûnig). Om vast in de stemming te komen: dit zijn de 5 mooiste kopstukken van recente Prinsjesdagen.

Met dank aan Erica

Hoedjesdag bestaat nog niet zo lang. Het is begonnen in 1977 toen Erica Terpstra als Kamerlid van de VVD de Troonrede mocht bijwonen. Ze besloot als eerbetoon aan de koningin een hoed te dragen. Erica studeerde in Leiden en daar was het heel gewoon om tijdens officiële gelegenheden een chic hoofddeksel te dragen. En als Prinsjesdag geen officiële gelegenheid is, wat dan nog wel? Petje af op voor deze gedachte. Erica maakte veel furore met haar hoed en veel vrouwelijke parlementariërs volgden daarna haar voorbeeld. Zo is de derde dinsdag in september een vrolijk nieuw ritueel rijker geworden. Waarover eindeloos wordt gediscussieerd door de 16 miljoen stylisten die Nederland rijk is. Je zou bijna vergeten dat er ook nog zoiets als de Rijksbegroting wordt besproken, als er een zelfgebreid slagschip met veren langszeilt.

Hoed als AEX-Index

In het begin werd het formaat van de hoed in verband gebracht met de economische gesteldheid van Nederland. Een klein kopstuk betekende een mager jaar, bij frivoliteiten op het hoofd swingt de economie. Beatrix vormde daarop de uitzondering op de regel: die droeg gewoon waar ze zin in had, meestal model appeltaart. En als dat toevallig een sober design was, hoefde dat niet meteen bezuinigingen te beteken. Aan de ongeschreven regel dat niemand een grotere hoed mag hebben dan de koningin wordt niet meer zo zwaar getild. Aangezien niemand weet wat Hare Majesteit zal dragen, is het onmogelijk daar rekening mee te houden. Al zie je soms de anti-fashionista’s in het parlement kiezen voor een dopje, just in case.

© Hollandse Hoogte

Verder kan de keuze voor het hoofddeksel van dienst tegenwoordig afhangen van de politieke agenda. Marianne Thieme van Partij van de Dieren is berucht om haar statementhoeden. Ze zijn stuk voor stuk een faux pas voor een officiële gelegenheid, maar vaak wel grappig én ze leveren de gewenste aandacht op. Dus leve de vrijheid van meningsuiting en zo. In 2010 rukte ze uit met een zwarte koksmuts met de tekst ‘Fish Free Fridays’, de opvolger van 'Meat Free Monday's' in 2009 (bekijk de afbeeldingen hieronder) en dat was nog een van haar meest gematigde keuzes. Ook SP-lid Krista van Velzen (foto hierboven) maakte het wel erg bont met haar anti-bontmuts in 2008 (en dan zwijgen we wijselijk nog over die 8 kilo zware anti-asfalt muts… lees: we laten deze uiteraard wel even zien). Genieten dus, van The Good, The Bad & The Ugly. Welke vind jij het ergst?

Ook leuk...

  • De hoedenliefde van de Yorkies
  • Royal Ascot Hoedencreaties
  • Naar aanleiding van Prinsjesdag (a.s. dinsdag) heeft Veronica Superguide app Beau Monde oud-hoofdredactrice Claudia Straatmans gesproken. Bekijk dinsdag in de app de video, waarin Claudia vertelt wie als eerste vrouwelijke kamerlid een opvallend hoedje droeg.
  • Veronica Superguide is een gloednieuw online redactioneel platform dat exclusief op tablet en mobiel te bekijken is. Zie het als je digitale TV-gids met bijzondere tv-tips. Deze keer van onze Claudia. Benieuwd? Neem zelf een kijkje.

     

Beeld opening: Hollandse Hoogte, beeld in poll: Hollandse Hoogte, ANP