slogan

Story Time: koning Faroek en zijn Louis Vuitton koffer

::

Koning Faroek I werd op 11 februari 1920 geboren als zoon van Koning Foead I van Egypte. De familie hoorde bij de zogeheten Mohammed Ali-dynastie. Toen Faroek I de troon besteeg, was hij slechts 16 jaar oud. Onder het volk was hij meteen mateloos populair: hij was jong en zag er – volgens velen – goed uit.

Shop-sessies


Faroek leefde een bijzonder glamoreus leven. Hij hield er verschillende liefjes op na en was een big spender. Hij bezat duizenden hectaren grond, liet tientallen paleizen bouwen en kocht honderden auto’s. Regelmatig reisde hij naar Europa voor grote shop-sessies. Hij at er in de meest chique restaurants, waar hij voor zijn hele hofhouding onbeperkt oesters bestelde. 

Koninklijke dief

Toen koning Faroek I ouder werd, begon hij spullen achterover te drukken tijdens staatsbezoeken in het buitenland. Zo stal hij een ceremonieel zwaard van de Sjah van Iran en een (overigens waardeloos) zakhorloge van Winston Churchill. Zelfs het gewone volk was regelmatig slachtoffer van de koning, die inmiddels ook een professioneel zakkenroller was geworden. Hij leed, kortom, aan een nogal ernstige vorm van kleptomanie – iets wat hem de bijnaam ‘dief van Caïro’ opleverde.

Verbannen

 Het buitensporige leven van de koning maakte dat het volk hem steeds minder ging vertrouwen. Toen hij ook nog een oorlog verloor tegen Israël én de leiding van zijn eigen leger hem daarop beschuldigde van corruptie, was het met hem gedaan. Onder leiding van Gamal Abdel Nasser pleegde de legerleiding in 1952 een coup. Op 23 juli 1952 werd Faroek I gedwongen om af te treden en werd hij verbannen naar Italië. Zijn zoon – die toen een paar maanden oud was – werd uitgeroepen tot koning Foead II van Egypte.

Louis Vuitton koffer

Als banneling bleef Faroek I kwistig met zijn geld omgaan. Hij verzamelde obsessief spulletjes en hebbedingen – zoals ook deze Louis Vuitton-koffer. Uiteindelijk zorgde zijn gulzigheid ervoor dat de ooit zo knappe koning extreem overgewicht kreeg. Op 18 maart 1965 overleed Faroek I van Egypte op 45-jarige leeftijd aan een overvloedige maaltijd in een van zijn weelderige woningen te Rome. 

Deze garderobe-koffer werd in 1951 geleverd aan koning Faroek van Egypte. Hij werd speciaal voor hem gemaakt en was onderdeel van een enórme bestelling. Dit was zijn vijfde koffer – zo is te zien aan de grote vijf die aan de bovenkant van de koffer is gegraveerd. Het is niet zomaar een koffer: hij heeft een dubbele lade met een bruine buitenkant, groene lederen randen en hoeken van koper. Op de bodem van de koffer zijn de koninklijke monogram van Faroek en een kroon geschilderd.

De koffer, en nog vele andere interessante koffers zoals die van Ernest Hemingway en president Roosevelt, zijn in december te zien bij de tentoonstelling Legendary Trunks: de fascinerende wereld van Louis Vuitton-koffers in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

 

First stop, Amsterdam...premiere December 6th 2017, Beurs Van Berlage. #legendarytrunks #iamamsterdam #louisvuitton #amsterdam #exhibition

Een bericht gedeeld door Legendary LV Trunks (@legendarytrunks) op