slogan

Beau Culinair: Padthai met gamba's van Jamie Oliver

::

Zowel op straat als in de restaurants is pad thai een cultgerecht geworden. Niet zo raar, want de Thaise nationale schotel is gewoon ontzettend lekker. En Jamie zou Jamie niet zijn als hij ook daar niet een overheerlijke twist aan weet te geven.

LEES OOK: Beau Culinair: briljante groenteburger

© JAMIE OLIVER ENTERPRISES LIMITED foto DAVID LOFTUS

2 personen | bereidingstijd 40 minuten

INGREDIËNTEN

  • 150 g platte rijstnoedels
  • 1 vers rawitpepertje
  • 1 verse gele peper
  • 2 limoenen
  • arachideolie
  • 2 rode sjalotjes
  • 1⁄2 bosje (Chinese) bieslook
  • 1⁄2 bosje (Thaise) basilicum
  • 1⁄2 bosje (Thaise) munt
  • 140 g (zijden)tofu
  • 4 grote rauwe gamba’s
  • 25 g gedroogde garnalen
  • 50 g gepelde ongezouten pinda’s
  • 1 snufje gedroogde chilivlokken
  • 1 el geraspte, ingelegde zoete radijs
  • 1 groot ei
  • 60 g taugé

TAMARINDESAUS

  • 25 g palmsuiker
  • 2 el tamarindepasta
  • vissaus
  • wittewijnazijn

BEREIDING

• Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp de palmsuiker in een kom. Voeg de tamarindepasta, 1 eetlepel vissaus, een scheutje azijn en 2 eetlepels kokend water toe en roer tot de suiker opgelost is. Proef en maak hem zo nodig op smaak af – de saus moet zoetzuur en licht zout zijn. Verwijder de zaadjes uit de pepers, snij in reepjes en doe met het sap van 1 limoen in een kom.

• Giet de noedels af en hussel ze met een scheutje olie door elkaar. Pel en snij de sjalotjes in grove stukjes. Maak de steeltjes bieslook schoon en snij ze fijn. Pluk de meeste basilicum- en muntblaadjes en hak ze grof. Snij de tofu in blokjes van 1 cm. Maak een sneetje in de rug van de gamba’s en verwijder de darmkanalen – op die manier krullen ze tijdens het bakken ook mooi open. Spoel de gedroogde garnalen af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.

• Zet een grote wok met een scheutje olie op matig vuur en roerbak de gedroogde garnalen, pinda’s en chilivlokken 2 tot 3 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Haal de wok van het vuur, kneus de helft van het mengsel in een vijzel en zet opzij. Zet de wok met een extra scheutje olie terug op het vuur, doe er de sjalotjes bij en roerbak ze 2 minuten tot ze ook goudbruin worden. Hussel er de gamba’s, bieslook, gehakte kruiden en geraspte radijs door en blijf nog 2 tot 3 minuten regelmatig roeren, of tot de gamba’s bijna gaar zijn. Kluts het ei, giet het erbij en bak 1 tot 2 minuten. Spatel er de tofu, noedels, taugé en tamarindesaus door.

• Verdeel de pad thai over de kommen, strooi er het mengsel uit de vijzel bij en snipper er de resterende munt en basilicum over. Serveer met de ingelegde pepertjes en partjes limoen om uit te knijpen.

Boek

Van Mexicaanse party taco’s met prachtige salsa en spicy garnalen tot de ultieme vega-lasagna met smokey aubergine: de allerbeste recepten uit de populaire 24Kitchenserie ‘Jamie & Jimmy’s food ght club’ zijn nu gebundeld! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kosmos Uitgevers Food (@kosmos.food) op