slogan

Beau Culinair: Sablé Breton

::

De naam alleen al, Sablé Breton: mmm. Delicious als koekje, maar helemaal als exotisch taartje. Toefjes namelaka eroverheen, theetje erbij en het me-time middagje kan beginnen. Dit gerecht komt uit het kookboek 'Gwenn's Bakery' van Gwenn Danis, die in de finale van 'Heel Holland Bakt' stond.

INGREDIËNTEN

Sablé Breton

  • 80 g kristalsuiker

  • 80 g roomboter,

    kamertemperatuur

  • 140 g patentbloem

  • 5 g bakpoeder

  • 2 g fleur de sel

  • 2 eidooiers Gekaramelliseerde Ananas
    • 30 g rietsuiker
    • 20 g roomboter
    • 150 g ananas, vers Kokosnamelaka

  • 3 g gelatine

  • 200 g witte chocolade

  • 150 ml kokosroom

  • 5 g glucose

  • 150 ml slagroom,

    35% vet

    Ananaschips

    • 50 g ananas, vers • 100 ml water
    • 80 g kristalsuiker • 15 g geraspt kokos

    NODIG

    • taartring van 20 cm ø • spuitzak
    • ronde spuitmond van

    10 mm ø

 

SABLÉ BRETON
Meng alle ingrediënten (behalve de eidooiers) tot een zanderig deeg. Voeg vervolgens de eidooiers toe en meng tot het deeg samen- komt tot een bal. Laat het deeg afgedekt een paar uur opstijven in de koeling. Verhit de oven tot 180°C. Rol het koude deeg uit tot 5 mm dikte en snijd een ring uit van 20 cm doorsnede. Bak de Sablé Breton in zo’n 15-20 minuten in de oven mooi goudbruin.

GEKARAMELLISEERDE ANANAS
Karamelliseer de suiker in een koekenpan en voeg de boter en de ananas in grove stukjes toe. Bak 2 minuten en laat volledig afkoelen. KOKOSNAMELAKA
Week de gelatine in ruim koud water. Smelt de chocolade tot zo’n 40-45 °C. Breng de kokosroom en glucose aan de kook en roer hier van het vuur af de uitgeknepen gelatine door. Meng de hete kokos- melk in drie keer al roerend door de chocolade tot een gladde crème. Voeg tot slot de koude slagroom toe en laat de namelaka een nacht opstijven in de koelkast. Schep hierna in een spuitzak met spuitmond.

ANANASCHIPS
Snijd de ananas in schijfjes van 2 mm dik. Kook het water met
de suiker tot een siroop en leg de schijfjes ananas erin. Haal ze
er na enkele minuten uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat minstens 3-4 uur drogen in de oven op 60 °C (hete- luchtoven).

AFWERKING
Verdeel de gekaramelliseerde ananas over de taartbodem tot 3 cm van de rand. Spuit toefjes namelaka over de hele taart en decoreer met de ananaschips en het geraspt kokos.