slogan

Beau Culinair: Sajoer lodeh

::

Francis Kuijk was de publiekslieveling van het vierde ‘Heel Holland bakt’-seizoen. Maar ze maakt meer dan taart. Bijvoorbeeld deze sajoer lodeh. Een welkom kommetje vol groenten en smaak. Super!

LEES OOK: Wow: er bestaat blijkbaar ketchup kaviaar

SAJOER LODEH GROENTESTOOFSCHOTEL MET KOKOS EN TEMPÉ

6 tot 8 personen - voorbereidingstijd 20 minuten - bereidingstijd 30 minuten

INGREDIËNTEN

  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 tot 2 el sambal oelek
  • 10 g trassi
  • 1 tl ketoembar
  • 3 kemirinoten, in een droge koekenpan geroosterd
  • snufje zout
  • zonnebloemolie
  • 3 Indonesische laurierbladeren
  • 2 stukken laoswortel
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 300 g sperziebonen, in stukjes van 2 tot 3 cm gesneden
  • 1 l warm water
  • 1 el suiker
  • 500 g bamboescheuten uit blik
  • 200 g tempé, in plakken van 2 cm
  • 400 g babymais, uit blik, in plakjes van 2 cm
  • 50 g santen (kokoscrème), grofgehakt
  • 50 g petéhbonen (optioneel), in reepjes
  • rijst, om erbij te serveren

BEREIDING

1. Maak een boemboe (kruidenmengsel) van de ui, knoflook, sambal oelek, trassi, ketoembar, kemirinoten en zout.

2. Schenk een dunne laag olie in een pan en fruit de boemboe tot het begint in te dikken. Voeg de laurierbladeren en laos toe en laat het iets koken. Verkruimel het kippenbouillonblokje en runderbouillonblokje boven de boemboe en roer het door.

3. Voeg de sperziebonen en 1 liter warm water toe en breng de bouillon zachtjes aan de kook. Voeg de suiker, bamboescheuten, tempé en babymaïs toe en laat de bouillon nog een paar minuten borrelen.

4. Voeg de santen en de petéhbonen toe en laat de soep rustig stoven tot de kokos opgelost is en de saus gebonden. Haal de pan van het fornuis, leg een deksel net niet helemaal op de pan, en laat de groenten nog even garen in de hete vloeistof. Serveer met rijst.

Boek

Soepen & sajoers, vlees, vis & schaaldiergerechten, rijst & noodles, ei- & groentegerechten, hartige snacks en zoete toetjes. In ‘Basisboek Indonesisch’ staan 130 recepten stap-voor-stap uitgelegd, met info over (de verkrijgbaarheid van) ingrediënten, bijzonder keukengerei en technieken. Ook geeft Francis basisrecepten voor sambal, boemboes en saté, en menusuggesties voor een complete rijsttafel.