slogan

5 vragen over jarige kroonprins Charles

::

Happy Birthday voor de prins van Wales (69) die als CEO van The Firm, zoals de Windsors hun koninklijke familie noemen, steeds meer invloed heeft op hoe de zaken gaan.

Prins Charles is de oudste troonopvolger ter wereld en heeft in zijn leven heel wat imagoveranderingen ondergaan.

© Getty Images

Hij was ooit een bindingsbange playboy en later een ontrouwe echtgenoot van prinses Diana.

© Getty Images

Nog even afgezien van het feit dat de goede gesprekken die hij met zijn tomatenplanten had, een nogal wereldvreemde indruk maakten.

© The Royal Family

Met zijn liefde voor de natuur en inzet voor het milieu was de prins echter zijn tijd ver vooruit. Dat hij Diana niet netjes heeft behandeld is duidelijk, maar hij lijkt erg gelukkig met Camilla, die altijd al zijn grote liefde was. Als stel hebben ze inmiddels behoorlijk wat goodwill opgebouwd.

© Getty Images

Tel daarbij op dat Charles de afgelopen jaren zich wat opener en aardser opstelt én steeds meer taken van de Queen overneemt, en je kunt wel zeggen dat het interessante tijden voor de kroonprins zijn. Daarom: 5 vragen over het komende jaar van de prins van Wales.

Wat is de huidige rol van prins Charles?

© The Royal Family

Sinds eind 2015 laat de Queen haar oudste zoon steeds meer het familiebeleid bepalen. Hun rolverdeling is veranderd: zie koningin Elizabeth als de eigenaar van 'The Firm' en Charles als de Chief Executive Officer. Hij is achter de schermen druk bezig met paleisorganisaties samenvoegen om kosten te besparen en stuurt aan op een kleine kernmonarchie. Die zal bestaan uit hemzelf als Charles III en zijn zonen en hun gezinnen.

Wat is Project 70?

© ANP

Volgend jaar november wordt Charles 70 jaar. Project 70 is de codenaam voor het proces om voor zijn verjaardag zo veel mogelijk royal taken bij hem onder te brengen, teneinde zijn moeder (91) zo veel mogelijk te ontlasten. 

Hoe is de relatie tussen Charles en de Queen?

© Getty Images

Elizabeth is haar zoon serieuzer gaan nemen sinds hij in de jaren na de dood van Diana getuigde van visie om de Windsors populairder te maken. En ook wel een beetje omdat hij eindelijk ruggengraat toonde en liet weten dat er over zijn relatie met Camilla "niet onderhandeld kon worden." Ze vertrouwt hem en luistert goed naar zijn mening. Op zijn beurt heeft Charles schier grenzeloos respect voor zijn moeder. Dat de Queen zal aftreden ligt niet erg voor de hand, ze lijken samen te werken aan een soort officieus regentschap, waarbij zij gewoon Hare Majesteit blijft en hij de lopende zaken regelt.  

Wordt Charles niet overgeslagen ten gunste van William?

© The Royal Family

Charles zou niet populair zijn, Camilla zou van het volk geen koningin mogen worden vanwege oud zeer over prinses Diana, de Queen zou liever een generatie overslaan – het zijn geruchten die al jaren spelen, vaak opgehitst door een poll van een tabloid. Het gaat echter niet gebeuren: Charles is echt de opvolger van koningin Elizabeth, Camilla zal zijn koningin-gemalin worden en William is pas daarna aan de beurt. Zo wil de Queen het en die is op dit moment nog degene die over alles het laatste woord heeft.

Wat is de grootste verandering die hij in petto heeft?

© Getty Images

Charles wil van Buckingham Palace 'een business gedreven koninklijk hoofdkwartier' maken. Zelf wil hij in het knussere ↑ Clarence House blijven wonen, om Buckingham Palace op grotere schaal als museum open te stellen voor het publiek en verder alleen te gebruiken voor grote events zoals staatsdiners, een beetje zoals in Nederland gebeurt met het Paleis op de Dam.

 

Openingsbeeld © The Royal Family