slogan

Belgische royals in Canada, Mathilde als Mountie

::

Koning Filip en koningin Mathilde zijn op staatsbezoek in Canada met een entourage van 203 man en laten zich de colour locale goed smaken.

Mathilde is nog nooit in Canada geweest, Filip ging er al drie keer naartoe als kroonprins, op economische missie. De laatste keer in 2008, naar Vancouver. Daar komen ze niet tijdens dit staatsbezoek. Wel in de hoofdstad Ottawa en Toronto, in de provincie Ontario, en in Montréal, in de provincie Québeq.

© Belgische Monarchie

Vertrekken de Oranjes altijd stilletjes (we verdenken ze van een joggingpak en uggs), het  afscheid van de Belgische royals is altijd een plechtig uitzwaaimomentje met enig vlagvertoon, om er alvast even in te komen. Het heeft wel wat!

© Belgische Monarchie

Hier zie je ze instappen in het regeringsvliegtuig (een Airbus A330) op Melsbroek, op weg naar Ottawa... 

© Belgische Monarchie

...en zo kwamen ze aan, met militaire eer en zo. En Mathilde in een andere jas. 

© ANP

Eenmaal geland in Toronto bleek koningin Mathilde zich als een soort Mountie te hebben gestyled.

Er volgde een rondrit per koets, want als je het romantisch wil, kun je het van de Canadezen krijgen.

© BSR Agency

We hebben geen idee wanneer ze haastig het Canadese symbool opspeldde, maar op Mathilde's jas zat als bij toverslag een passende broche...

© Belgische Monarchie

...die even later alweer was verdwenen bij het boom planten - kijk Mathilde er eens buitengewoon onelegant, maar lekker warm bij staan op haar bontlaarzen. 

© Belgische Monarchie

Vervolgens werd er een bezoek gebracht aan een traditionele suikerhut: esdoornstroop wordt in sneeuw gehad tot suikergoed dat indruist tegen álle gezondheidsadviezen van 2018, maar vast verrukkelijk is...

© ANP

...maar wel ontzéttend kleverig bleek. 

Buitengewoon grappig was het moment dat de Canadezen er door de Belgische pers attent op moesten worden gemaakt dat ze op de boom die Belgische koningin Fabiola ooit had geplant de Duitse vlag hadden vastgemaakt. Horizontaal of verticaal gestreept, altijd lastig. Of niet, natuurlijk. 

© BSR Agency

's Avonds volgde een staatsdiner dat werd aangeboden door Julie Payette, de Gouverneur-Generaal van Canada. Die was voorheen ingenieur en astronaut, meer glam dan dit wordt het wat haar betreft niet. 

© BSR Agency

Dus moest de bling-factor van Mathilde komen die haar best had gedaan. Ze had de diamanten lauerkrans uit 1912 op die ze als huwelijkscadeau kreeg van een select gezelschap binnen de Belgische adel. 

© BSR Agency

En ook Mathilde's haar was een waar kunstwerk. Normaal gesproken dragen royals geen tiara bij het staatsbezoek aan een republiek, maar omdat Canada de Queen nog altijd beschouwd als een soort officieus staatshoofd, kon het dit keer wel. 

 

Openingsfoto (c) ANP