Belgische royals vieren vrolijke Nationale Dag

Beeldige styling, geen muitende familieleden, topdag voor Filip & Co!

Men zat al vroeg in de kerk voor een dankdienst, er werd gemarcheerd en gesalueerd en iedereen sloot zich aan bij het motto 'Fier om te dienen'.

Het gezin had zich beeldig gestyled: koningin Mathilde droeg een zachtroze Natan met de Du Batty hoed van Fabienne Delvigne 'vervaardigd uit gelaagde bananenvezels', voor wie het wil weten. Kroonprinses Elisabeth koos voor hot pink dat perfect was voor een zomerse feestdag (en mocht eindelijk hakken aan) en prinses Eleonore droeg weer wat zachter roze. Samen met de sjerp van pa was het geheel heel aardig op kleur. 

© ANP

Ook de heren zagen er tot in de puntjes verzorgd uit. In vergelijking met eerdere jaren was de sfeer opvallend opgewekt.

© ANP

De kerkdienst leek voor alle partijen behoorlijk vroeg, maar men sloeg zich er manhaftig doorheen. 

© ANP

En daarna was het tijd voor het huggen van wat mede-Belgen, want bij de zuiderburen doen ze niet aan onderdanen. Over een benaderbare monarchie gesproken, zeg!

© Wim Dehandschutter / Twitter

Het eerste deel van de dag stond vooral in het teken van het Te Deum en een rondje langs het publiek. Hier zie je koning Filip, met zijn zoon Emmanuel en dochter Elisabeth, de hertogin van Brabant. 

© Belgische Monarchie

De koning zit de laatste tijd zichtbaar goed in zijn vel en waar vorig jaar een groot deel van de koninklijke familie muitend wegbleef, bleken de rijen zich dit jaar weer te hebben gesloten.

© Getty Images

Zelfs prinses Astrid was weer van de partij, op krukken nog wel. De zus van de koning heeft letsel opgelopen aan de femurhals van haar heup, zo liet paleiswoordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw weten. Het zou gaan om 'microbreuken, veroorzaakt door overbelasting'. Sinds enkele dagen loopt de prinses met krukken, om het heupgewricht te ontzien. Daarom zag ze ook af van de wandeling langs de standjes en demonstraties die bij de Nationale Feestdag horen.

© ANP

Deze foto baart ons zorgen over de Belgische strijdkrachten: je zet de koning in een stoer militair voertuig en laat er dan zijn beveiligers naast wandelen? Anyway, Filip gaf ter gelegenheid van Nationale Dag gisteren al een vrij optimistische toespraak over de economie en de arbeidsmarkt. "Een nieuwe Europese dynamiek lijkt vorm te krijgen”, aldus Filip. "Hoe kunnen we dit moment aangrijpen? Hoe zorgen we ervoor dat dit kansen biedt voor de hele maatschappij? Door stevig voort te werken aan een inclusieve samenleving. Een samenleving, waarin niemand zich uitgesloten voelt. Om daarin te slagen is leren een sleutelwoord. Leren in de meest ruime zin. Leren van elkaar en met elkaar.”

Hij gaf vervolgens een aantal voorbeelden en verwees ook een bezoek aan een moslimgezin aan het einde van de vastenmaand Ramadan. "Natuurlijk zijn ook ontmoetingen met een andere cultuur een gelegenheid om van elkaar te leren." Dat gaat zeker niet overal goed, maar hij had toch voorbeelden gezien hoe "er in ons land, meer dan we soms denken, een gemeenschap aan waarden bestaat, over de verschillen heen." Dat is dan ook de boodschap die zijn kinderen meekrijgen, al kun je je afvragen of die ooit wel eens met het échte leven te maken hebben. 

© Belgische Monarchie

"Praat eens met iemand in uw omgeving die u niet kent. U zal ontdekken dat u met uw buren dezelfde vragen deelt, dezelfde twijfels, dezelfde hoop, dezelfde dromen. Zij zijn evenzeer bezorgd over het welzijn van hun kinderen, over hun werk, de goede opvang van hun zieke en oudere naasten. Laten we ook aan onze kinderen leren, zo naar de wereld te kijken. Welzijn en geluk – en dat is toch waar we allen naar streven – hebben pas waarde als ze echt worden gedeeld", zei koning Filip.

© Belgische Monarchie

"Ik ben ervan overtuigd dat we met zijn allen de vruchten zullen kunnen plukken van de nieuwe dynamiek die zich lijkt te ontvouwen. Op voorwaarde dat we, elke dag, willen leren, van hen die ons voorafgaan, van hen die ons volgen, van onze buren en van hen van wie we soms denken dat ze zo verschillend zijn. Over de verschillen heen kijken, meer is daar niet voor nodig." Dat bracht Filip ook in de praktijk, zelfs zijn vermaledijde broer prins Laurent was weer van de partij. 

Wat vieren de Belgen?

© Belgische Monarchie

In september 1830 brak in Brussel de revolutie uit en door de opstand scheidde België zich af van de Noordelijke Provincies. Het Voorlopig Bewind riep in oktober 1830 de onafhankelijkheid van het land uit. Het Nationaal Congres riep Leopold van Saksen-Coburg-Gotha op 4 juni 1831 uit tot de allereerste koning der Belgen. En Leopold I legde op 21 juli, de nationale feestdag van België dus, de eed af. Dat wordt sindsdien gevierd.

© Belgische Monarchie

En zelfs de fly-over had het styling-memo gekregen: er zat roze bij! 

Lees ook: 

 

Openingsfoto © ANP

Laatste nieuws