Column Ella: Kleine monarchie, grote problemen

Journaliste en society-watcher Ella Vermeulen becommentarieert de wereld van Hollywood en omstreken.

Journaliste en society-watcher Ella Vermeulen becommentarieert de wereld van Hollywood en omstreken.

Het is niet zo dat de Nederlandse monarchie geen problemen heeft. Er is bijvoorbeeld altijd gedoe over geld; de Oranjes voelen zich zeer snel tekort gedaan. Maar afgezien van dit pijnpuntje draaien ze lekker. Ze gaan vlijtig op werkbezoek, zijn uitstekende ambassadeurs in het buitenland en de opvolging is lekker geregeld. En ook niet onbelangrijk: er lekken geen horrorverhalen uit Paleis Huis ten Bosch.

Daar zal de verre familie Van Nassau in Luxemburg wel eens met jaloezie naar kijken, want dat is momenteel een kleine monarchie met grote problemen. Het rommelt al sinds 2016, toen duidelijk werd dat het personeelsverloop ten paleize extreme vormen aannam. Waar de gemiddelde hofhouding de stabiliteit zelve is, zijn in Luxemburg in drie jaar ruim dertig mensen na een kort dienstverband vertrokken; ontslagen of zelf opgestapt (lees: nog nét niet onder een spanlaken afgevoerd). Reden: groothertogin Maria Teresa is een driftige micromanager die zich overal mee bemoeit en groothertog Henri interesseert het juist weer helemaal niet wie zijn koffie inschenkt.

Premier Bettel nam daarom een ongebruikelijke stap: hij stelde gezant Waringo aan het hof aan om het personeelsbeleid door te lichten. Omdat Maria Teresa een doorslaggevende rol in de benoemingen speelt, komt het erop neer dat háár rol wordt doorgelicht, wat echt ongekend is in royal kringen. Maar ook logisch, omdat van de koninklijke toelage van 10,7 miljoen euro belastinggeld er 7,6 miljoen euro (!) aan personeelskosten opgaat. Met zulke kosten is het geen wonder dat kroonprinses Stéphanie er altijd een tikje budget bij loopt. Niet dat er veel van te zien is, want Guillaume en zij wonen tegenwoordig in Londen. Een opmerkelijke zet, want het is al niet het meest charismatische kroonkoppel ooit, dus je zou denken dat je dan beter jezelf nijver in de kijker kunt spelen in eigen land.

Ook zorgelijk: na 7 jaar huwelijk nog geen troonopvolger. Niemand weet hoeveel verdriet daar wellicht achter zit, maar voor de continuïteit van de monarchie is het toch een dingetje. Rest ons nog ex-schoondochter/aangetrouwde prinses Tessy Antony, die eerder dit jaar buitengewoon bekaaid uit een vechtscheiding met prins Louis kwam, de broer van Guillaume. Daaruit bleek dat Zijne Koninklijke Hoogheid, uitgesloten van troonopvolging door dat huwelijk, op zijn 33ste financieel nog volledig afhankelijk is van zijn ‘Papa’. En dat ‘Papa’ wel op de kleintjes let als het op zijn sassy exschoondochter aankomt.

Alles bij elkaar toch forse imagoschade voor een toch al kwetsbare monarchie. En nu vind ik dat de Oranjes best hun eigen Groene Draeck, kantoorcontainers en meubels kunnen onderhouden van het godsvermogen dat ze a) bezitten en b) jaarlijks aan toelages krijgen. Maar ik ben stiekem ook blij dat het personeel op Paleis Noordeinde en Huis ten Bosch zo loyaal is. Dat zegt iets over Willem-Alexander en Máxima. Iets over noblesse oblige en zo.

Laatste nieuws