Deense koningin mag niet met flonkers over de grens

Een schatkamer vol pracht en praal, maar het moet allemaal in Denemarken blijven...

Je zou denken dat je als staatshoofd zelf wel bepaalt hoe en wanneer je je flonkers draagt, maar koningin Margrethe van Denemarken moet zich houden aan strenge regels.

Wil ze over de grens schitteren, dan zal ze dat met privébezit moeten doen. De kroonjuwelen zijn namelijk eigendom van de staat Denemarken. Ze staan tot Margrethe's beschikking voor bijvoorbeeld de nieuwjaarsrecepties of bij gala's in Denemarken, maar ze mag ze niet meenemen op een uitgaand staatsbezoek, zo meldt het hof. De mooiste juwelen zijn dus alleen te zien in Denemarken zelf, heel democratisch ook voor het publiek, in Kasteel Rosenborg. Hierbij een paar topstukken.

Collier met smaragden, het was een geschenk van Christian VI aan Sophie Magdalene in 1723.

Broche uit 1840 met parels, robijnen en diamanten, onderdeel van een parure waar ook een ketting en oorhangers bij horen. De set was oorspronkelijk van koningin Charlotte Amalie.

De diamanten van deze broche waren oorspronkelijk van Charlotte Amalie en zijn al een paar keer opnieuw gebruikt in ontwerpen, in een sterk staaltje Royal Recycling.

Haarspeld uit 1810 met briljantjes en parels. De speld werd gemaakt voor koningin Marie, de vrouw van Frederik VI.

Ook de Deense regalia mogen het land niet verlaten. Hoe heerlijk 'carnaval' is de Rijksscepter? De Rijksappel en het Rijkszwaard spreken voor zich, het fraaie potje is de Ampulla, waarin royal zalvingsolie zit.

De kronen van de Denen kunnen zich meten aan die van de Windsors in pracht en praal. Deze is uit 1596 en werd gebruikt door Christian IV. Hij is gemaakt door goudsmid Dirich Fyring in Odense. Het goud, het emaille, de parels en de edelstenen komen samen op 2895 gram.

De bekendste is de kroon van Christian V uit 1671, dit exemplaar is het vaakst gebruikt tot en met Christian VIII. Hij weegt twee kilo en is gemaakt door de Duitse goudsmid Paul Kurtz die destijds in Kopenhagen werkte en zich liet inspireren door de kroon van Franse koning Lodewijk XIV.

De top is een kruis, als teken dat God altijd boven de koning / kroon staat. De saffier is al heel oud en komt van de hertog van Milaan, die hem in 1474 schonk aan koning Christian I. Hier zie je de kroon bij de kroning van Christian VIII en koningin Caroline Amalie in 1840. De kroon wordt nog altijd gebruikt, zij het op trieste momenten: hij ligt bij de dood van de monarch op de kist.

Proclamatie

De inhuldiging van koningin Margrethe in 1972 was kroonloos. Eén dag na de dood van haar vader koning Frederik IX zat ze haar eerste Raad van State voor. Daarna verscheen ze in rouwkleding op het balkon van paleis Christianborg waar premier Jens Otto Krag haar in drie windrichtingen uitriep tot koningin Margrethe II met de woorden: "Koning Frederik IX is dood. Lang leve Hare Majesteit koningin Margrethe II." De vierde windrichting werd pragmatisch overgeslagen omdat hij dan in het paleis had moeten roepen en daar was men reeds op de hoogte. Er werd door het publiek negen keer op zijn Deens 'hoera' geroepen en dat was het.

Lees ook: 

 

Openingsbeeld © Getty Images, alle andere beelden © Rosenborg / Det Danske Kongehus

Laatste nieuws