Folklore & epic fails: royals in klederdracht

Prinsessen in de nationale dracht blijft behelpen. Prins Claus daarentegen, stond uitstekend met een tulband.

Er zijn royals die zich zonder enige moeite in het eigen nationale kostuum hijsen, zoals de ↑ Noren en de Zweden. Elders blijven pogingen tot plaatselijke folklore toch wat… ongemakkelijk.

Neem prinses Charlene van Monaco, die in haar beginjaren als royal goed bedoeld wilde meedoen aan de verkleedpartij voor de Picnic Monegasque. Hierbij wordt geestdriftig aan volksdansen gedaan in het niet al te subtiele nationale kostuum, waar Charlene een soort variatie op droeg.

Ze zag eruit alsof ze rechtstreeks van een Oktoberfest kwam en is sindsdien nooit meer in iets dergelijks gespot: zelf vond ze het vermoedelijk ook niet zo'n geslaagd experiment.  

Ook de Deense royals hebben het wel eens moeilijk in hun gewesten. Bij een bezoek aan Groenland ontkwamen kroonprins Frederik en kroonprinses Mary niet aan de zeer bonte plaatselijke dracht als eerbetoon aan de couleur locale.

© Det Danske Kongehus

Het hielp niet dat koningin Margrethe zich dolgraag verkleed in folklorische outfits…

…dan kun je als kroonprinses niet achterblijven: hierbij de klederdracht van Sandoy.

Ook de kinderen werden in Groenland in de klederdracht gehesen, waarbij vooral de enorme laarzen vermoedelijk nog wel eens tot bedwateren en nachtmerries hebben geleid.

Kroonprins Haakon en Mette-Marit doorstonden de plaatselijke dracht van Finnmark met frisse tegenzin…

…maar hadden weer de grootste pret in Ghana, toen ze daar in kleurige lappen werden gewikkeld.

Bij hun bezoek aan de Borobudur op Java was hun folkloristische integratie echter weer een tikje halfslachtig.


© Queen Rania

Koningin Rania van Jordanië en hier nog piepjonge prinses Iman waagden zich aan een klassieke Japanse kimono.

De Oranjes zullen zich niet snel optuigen met Zeeuwse oorijzers of Volendamse kappen, maar gaan in het buitenland wél door de knieën voor de plaatselijke dresscode. Zo torste prins Claus een kloeke tulband op zijn hoofd tijdens een bezoek aan India in 1986 en deed Beatrix iets met een bindi en een sari.

Willem-Alexander en Máxima werden in Nieuw-Zeeland in antieke Maori-mantels gehesen, wat ze zelf ook best grappig vonden. 

De kokosmatlook is even wennen, maar ze droegen het eerbetoon manhaftig.  

Bij het staatsbezoek aan Oman bedekten zowel koningin Beatrix als kroonprinses Máxima hun hoofd bij een bezoek aan de Grote Moskee. Gevalletje 's lands wijs, 's lands eer, al steigerden sommige mensen in Nederland over het gebaar. Vermoedelijk de types die in bikini een kerk bezoeken.

Niet iedereen vond het overigens vreselijk: alles onder de acht, waaronder de prinsesjes, herkenden bij hun staatshoofd /  oma onmiddellijk de look van de goede feetjes uit Disney's Doornroosje ↓ Flora, Fauna en Merryweather.

Er is overigens één Oranje die zich wel liet vastleggen in klederdracht.

Hier zie je prinses Juliana in 1918, gekleed in het kostuum van Axel. We zien het Amalia nog niet doen.

 

Foto's © ANP, tenzij anders vermeld

 

Laatste nieuws