slogan

Grappig: de grumpy prinsjes van Zweden

::

Bij de doop van prins Gabriel werd weer eens duidelijk dat het goedlachse DNA bij de Zweedse royals vooral in de vrouwelijke lijn wordt doorgegeven. De mannen hebben patent op een geweldige stuurse blik.

Vooral het groepsportret na de doop pakte hilarisch uit. Vooraan een strijdlustige prins Alexander (op de arm van zijn moeder prinses Sofia) die helemaal klaar is met alle plichtplegingen en er naar uitkijkt om eens iets te gaan slopen. De antieke gouden wieg of zo.

En achteraan prins Oscar, op de arm van kroonprinses Victoria, overduidelijk ook in oorlogsstemming. Er is voldoende bewijsmateriaal dat hij privé heel Paleis Haga bij elkaar lacht, maar in het openbaar kiest hij duidelijk nu al voor waardige ergernis ernst. 

Zelfs als baby kon Oscar weergaloos afkeurend kijken alsof hij voortdurend 'Wat is dit voor een onzin?' dacht. 

Kiekjes kunnen de jonge prins gestolen worden...

.... en ook zijn vader - toch een vrolijke man - kan Oscar niet zomaar tot een aanminnig lachje vermurwen. Zijne Koninklijke Hoogheid is echt al een hele persoonlijkheid...

... en dat was ook te merken bij de doop van zijn neef, die hij met frisse tegenzin uitzat: 'Serieus, wat doe ik hier? Ik had een dutje kunnen doen. Of iets nuttigs kunnen doen, zoals op mijn Duplo kluiven.'

Oscar en Alexander hebben het niet van een vreemde: koning Carl Gustaf, hier met zijn moeder prinses Sibylla, was als kind ook al uiterst kritisch op het gebodene.

Het werd er niet beter op toen hij zelf vader werd (en moest voorkomen dat zijn troonopvolger hem flambeerde). 

En zelfs nu heeft de koning - die oergeestig schijnt te zijn en petit comité - patent op de Borende Bernadotte Blik. 

Ook zijn zoon Carl Philip is ermee behept en moest vroeger niets van officiële portretten hebben: zelfs de royal labrador poseerde gewilliger.

Toen hij iets ouder was, ging het wat beter, maar toch niet echt van harte.

Is er dan niet één mannelijk Bernadotje die wat zonniger in het leven staat? Jawel, prins Nicolas, het zoontje van prinses Madeleine. Die kan ook bloedernstig kijken, maar is toch iets gemakkelijker met eens een lachje. Het zal de O'Neill-kant van zijn vader zijn, vermoeden we. 

 

LEES MEER Prins Gabriel in stijl gedoopt

 

Openingsfoto © Kungahuset, andere foto's © Kungahuset, Getty Images